1886 – Central Otto Dicycle

Central Otto Dicycle.

central otto dicycleDe Central Otto Dicycle is een fiets met twee grote wielen. De diameter van de grote wielen zijn 125cm. Het spreek natuurlijk van zelf dat de berijder tussen de twee grote wielen komt in te zitten.

Veilig

Aan het einde van de jaren tachtig van de negentiende eeuw was men op zoek naar een veiliger constructie dan de hoge bi. De constructie van de hoge bi was wat onstabiel, als je tijdens een tochtje op de hoge bi ergens tegenaan reed was het risico groot dat je gewond raakte. Door bij voorbeeld een val naar voren over het grote wiel. Dit was geen incident maar was de orde van de dag dit kwam door dat de wegen in die tijd niet echt uitmuntend waren.

Edouard Carl Friedrick Otto

Een van de technici die probeerden een veiliger rijwiel te maken was Edouard Carl Friedrich Otto die in 1879 een patent kreeg op de Otto Safety Bicycle.

De “Central Otto Dicycle” had twee grote wielen van het formaat van een hoge bi, maar niet achter elkaar maar naast elkaar geplaatst en verbonden door een as. Het zadel was boven deze as geplaatst en iets naar achteren. Beide wielen konden onafhankelijk van elkaar draaien en werden ieder door een eigen ketting aangedreven. Hierdoor was het mogelijk de fiets naar links of rechts te sturen.
De Otto dicycle was enige jaren redelijk populair bij fietsers en in 1886 werd nog de Otto New Central Gear Dicycle met een enkele ketting uitgebracht, maar daarna raakten deze tweewielers snel in de vergetelheid door de opkomst van de safety bicycle.

3 thoughts on “1886 – Central Otto Dicycle

 • 13 maart 2015 om 19:50
  Permalink

  Hoi Manuel.

  Hartelijk bedankt voor de moeite! Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Voornamelijk een prijsindicatie zou voor mij handig zijn. Deze kan ik gebruiken om te beslissen of ik met het project verder ga of niet…

  Mvg,

  Peter

 • 13 maart 2015 om 18:35
  Permalink

  Beste Peter,
  Wij zijn er vandaag even mee bezig geweest om te kijken waar we dit vandaan kunnen halen maar we hebben nog niks gevonden.
  Wij zullen voor u nog even verder gaan zoeken mochten we wat vinden melden wij dat u.
  Met Vriendelijke groet,
  Manuel
  Team De Fietssite.nl

 • 12 maart 2015 om 20:07
  Permalink

  Beste,

  Weet u waar ik wielen van deze of grotere maat zou kunnen vinden in nederland?

  Mvg,

  Peter Rindt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: