Cassette.

Cassette.

cassetteEen cassette bij een fiets, is de verzamelnaam voor alle kettingwielen van het achterwiel, gebruikt in de kettingaandrijving.
De cassette maakt deel uit van de zogenaamde groep, een verzamelnaam voor alle bewegende fietsonderdelen.

De moderne cassette is veelal bevestigd op een zogeheten body, die een freewheel-mechanisme bevat waardoor het mogelijk is tijdens het fietsen de trappers stil te houden alsook achteruit te trappen.
Deze body is op zijn beurt aan de naaf van het achterwiel bevestigd.
Tussen de kettingwielen individueel zijn vulringen geplaatst die voor een vaste afstand tussen de kettingwielen zorgen.
Een moderne cassette zit door middel van een bijbehorende sluitring aan de body gemonteerd.
De cassette is zo opgebouwd dat het kleinste kettingwiel aan de buitenkant van de fiets zit en het grootste kettingwiel aan de binnenkant (vlak bij het wiel). Hiertussen lopen de kettingwielen gelijkmatig op van klein naar groot.
Het kleinst mogelijke kettingwiel heeft elf tanden. Kleiner is niet mogelijk.
Dit laat namelijk de standaard diameter van de achteras niet toe. Cassettes worden verkocht met verschillende maten kettingwielen.
Bijvoorbeeld een 11-23T-cassette. Dit wil zeggen een cassette die oploopt van 11 tanden op het buitenste kettingwiel, naar 23 tanden op het binnenste kettingwiel. De 11-23T-cassette wordt veelal gebruikt door profwielrenners.
De 12-25T, een cassette met veel meer mogelijkheden, wordt veelal gebruikt door de meer recreatieve fietser. Zij beschikken graag over een wat kleinere versnelling – vandaar een kettingwiel met 25 tanden op het grootste kettingwiel.
Andere voorbeelden zijn de 12-27T die evenals de 12-25T voornamelijk door recreatieve fietsers worden gebruikt, en de 11-32T, 11-34T en 12-34T, welke laatste drie voornamelijk door mountainbikers worden gebruikt.
Voor nieuwelingen en junioren zijn er de junioren-cassettes met een kleinste krans van 14 tot 16 tanden. Uiteraard zijn er meer en andere verhoudingen mogelijk.

Voor technische pagina’s over Cassette monteren kunt u naar de volgende pagina toe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: