Coating en oppervlaktebehandeling.

Stalen frames en frames van aluminiumlegeringen uit de 700-serie moeten van een coating voorzien worden om ze te beschermen tegen roest.
De meeste gebruikte methode is het elektrostatisch poedercoaten. Droog poeder wordt op het frame aangebracht door het elektrostatisch te maken. Hierna wordt het frame in een oven van 200 ºC geplaatst waarna de poeder smelt en uithardt.
De kwaliteit van de laklaag is afhankelijk van de beheersing van het proces en het aantal lagen dat een fabrikant aanbrengt. Als laatste laag brengen fabrikanten meestal een blanke laklaag aan. De blanke laklaag zorgt ervoor dat de kleurlak een mooi, glad en glanzend uiterlijk krijgt.
Sommige fabrikanten brengen de framestickers (transfers.) aan onder een blanke laklaag waardoor deze minder snel beschadigen.

Voordat een frame gecoat kan worden moet deze eerst ontdaan worden van vet, vuil en eventuele soldeerresten. Dit gebeurt in ets / beits baden.
Als het frame geheel schoon is wordt de primerlaag aangebracht. De primer dient als roestwerende laag voor het frame en als hechtlaag voor de kleurlak. Frames van andere aluminiumlegeringen, RVS, titanium en koolstofvezel hoeven niet van een coating voorzien te worden om ze te beschermen tegen roest. Hoog gepolijst aluminium, RVS en titanium heeft een zeer fraai uiterlijk.
Bij koolstofvezels functioneert de harde epoxy als laklaag. Doordat de epoxy als lijm en als laklaag functioneert, is deze laag zeer slagvast. De Epoxy kan aan de buitenkant voorzien worden van een kleurlaag en filter tegen UV -straling. Omdat koolstof bros is wordt de buitenste laag van koolstof frames soms voorzien van een taaiere aramide- of glasvezels laag. Deze vangen dan de stoten op het frame op.
Op een kunstmatige wijze kan bij aluminium de buizen worden geanodiseerd. De oxidelaag kan tevens van een kleurlaag voorzien worden. Door het anodiseren wordt het oppervlak harder.
Geanodiseerde buizen kunnen niet gelast worden. Ook compleet gelaste aluminium frames kunnen niet geanodiseerd worden. De toepassing van aluminium met geanodiseerde buizen blijft hierdoor beperkt tot gelijmde frames.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: