Internationale Maasroute genomineerd voor Fietsroute van het Jaar

Internationale Maasroute genomineerd voor Fietsroute van het Jaar

De genomineerden voor Fietsroute van het Jaar zijn bekend gemaakt; de internationale Maasfietsroute – in Nederland gevormd door LF-routes – is één van de vier genomineerden. Op vrijdag 2 maart 2018 tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Wordt door de jury de bijbehorende Fietstrofee uitgereikt aan de winnaar.

De Internationale Maasfietsroute in Frankrijk, België en natuurlijk Nederland is dit jaar feestelijk geopend.
Het totale route is ongeveer 1.000 kilometer lang en volgt de rivier van de bron op het Plateau van Langres naar de monding bij Hoek van Holland.
U kunt de gehele route vinden op www.maasfietsroute.eu.

Genomineerden

De andere genomineerden zijn de Poolse Green Velo (Greenvelo.pl), de ViaRhôna in Zwitserland en Frankrijk (www.viarhona.com) en de Zweedse Kattegattleden (www.kattegattleden.se).
Alle routes zijn in de praktijk getest en de komende maanden beraadt de jury zich over de vraag welke kandidaat zich de opvolger mag noemen van ‘La Vélo Francette’. De Fietsroute van het Jaar 2017.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs.
Doel is overheden en toeristische diensten te stimuleren kwalitatief goede fietsroutes te realiseren die aantrekkelijk zijn voor toeristische fietsers.
De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op 10 en 11 februari 2018 in Flanders Expo in Gent en op 2, 3 en 4 maart 2018 in Jaarbeurs Utrecht.

Fietsroute

Een fietsroute is een pad of weg speciaal ontworpen voor fietsers. Ze kunnen zowel voor recreatief als voor functioneel gebruik zijn. Recreatieve fietsroutes zijn vaak lange afstandsroutes die door mooie natuurgebieden of langs bezienswaardigheden leiden. Functionele fietsroutes zijn meestal kortere routes die mensen naar hun werk, school of andere bestemmingen leiden.

Er zijn verschillende soorten fietsroutes, zoals:

  • Fietspaden: deze zijn speciaal aangelegd voor fietsers en liggen vaak naast de weg.
  • Fietsstroken: deze zijn een apart gedeelte van de weg dat alleen voor fietsers is bedoeld.
  • Fietsroutes op de weg: deze zijn gewone wegen die ook door auto’s worden gebruikt, maar hebben speciale markeringen om aan te geven dat ze ook voor fietsers zijn.

Het gebruik van fietsroutes kan de verkeersveiligheid voor fietsers verhogen, omdat ze apart van de auto’s rijden. Het kan ook helpen om het aantal auto’s op de weg te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en minder verkeersdrukte.