Ouderen kunnen vaak niet omgaan met een elektrische fiets.

ouderen op elektrische fietsElektrische fietsen zijn razend populair, vooral onder ouderen. Maar die weten niet altijd hoe ze ermee om moeten gaan, en dat kan desastreuze gevolgen hebben.

In 2015 kregen relatief veel ouderen een ongeluk met hun elektrische fiets of scootmobiel. Verontrustend, maar hoe komt dat toch?

Verrast door de snelheid
Fietsdocent Bernard Heijsman van de Fietsersbond noemt de ontwikkeling logisch, want: “Ouderen worden vaak verrast door de snelheid van elektrische fietsen. ”

“Veel ouderen stellen de koop van een elektrische fiets lang uit, omdat ze nog goed met een normale fiets uit de voeten kunnen”, vertelt Heijsman, die ouderen helpt met de overstap naar elektrisch fietsen. “Maar als ze dan een elektrische fiets krijgen, weten ze niet goed wat die allemaal kan.”

Versnellingen
E-bikes hebben bijvoorbeeld vaak versnellingen, maar in de winkel krijgen mensen soms niet uitgelegd hoe die werken. “Bij de fietsenmaker leggen ze wel kort uit wat er allemaal op en aan zo’n fiets zit, maar het zijn zoveel functies dat niemand die in één keer kan onthouden.”

“En dat is lastig, want de versnellingen op een elektrische fiets werken eigenlijk hetzelfde als bij een auto. Met een auto ga je ook niet in z’n vijf door een woonwijk. Dat zijn echt dingen die je bij een elektrische fiets moet leren. Wij helpen mensen de baas te zijn over hun fiets, en niet andersom”, zegt Heijsman.

Langzamer fietsen
Om ouderen daarbij te helpen, bereidt Heijsman hen voor op het verkeer. “Wij leren mensen langzamer te fietsen, bochten te nemen en we trainen hen om alert te reageren. We helpen hen ook met zaken als op- en afstappen, dat gaat vooral in onverwachte situaties nog wel eens fout.”

Dan springen ze bijvoorbeeld van de fiets, en raken de trappers hun enkels. “Maar leer maar eens iemand die al 30 jaar op dezelfde manier afstapt om dat op een andere manier te doen. Dat is lastig”, zegt Heijsman.

Helmplicht
En een helmplicht? “Het heeft denk ik geen zin om het te verplichten. Er is een aantal senioren dat helemaal niet meer gaat fietsen als ze een helm moeten dragen, en dat is ook niet goed. Maar het is natuurlijk wel veiliger om met een helm op te fietsen.”

Heijsman geeft ook nog een tip om ouderen veilig de weg op te laten gaan. “Om ongelukken te voorkomen, is het heel belangrijk dat mensen regelmatig blijven fietsen, zodat ze goed bekend blijven met het verkeer en de fiets zelf. Wij zien dat ouderen die dat doen, veel minder problemen hebben op de weg.”

Bron : RTL Nieuws