Afstelling van de sag

sagDe Sag afstelling is de belangrijkste instelling van de vering van je fiets, als hij verandert moet de rest ook versteld worden. Het bepaalt of je daadwerkelijk de vering gebruikt en de vering zijn werk kan doen. Een schone en gesmeerde fiets is het best af te stellen.
Voor je je fiets afstelt, trekje je fiets kleding aan, ook je schoenen en een eventuele rugzak, het totaal gewicht kan nauw luisteren.
Wanneer je fiets spiraalveren heeft, draai dan de voorspanning eerst helemaal terug.
Begin met de achtervering, als je fiets die heeft. Als je een luchtdemper hebt, rol dan de O-ring omhoog over de demperschacht tot bij de luchtkamer, of maak daar een tie-wrap vast die als indicator kan dienen. Als je een demper met spiraalveer hebt, schuif dan de rubber eindstopper omhoog.


  • Stappenplan

Stappenplan : Afstelling van de sag

  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4

Stap 1

Ga naast een muur staan zodat je kunt steunen, ga rustig op het zadel zitten, zet je voeten op de pedalen en hou het stuur normaal vast.

Stap 2

Achtervering afstellen

Stap dan voorzichtig af, probeer de fiets niet te laten veren. Kijk hoever de O-ring of tie-wrap verschoven is. Dit stuk noemen we de sag of inzakking, deze bedraagt 15% van de schachtlengte voor een snelle XC bike tot 35 procent voor een downhiller.

Stap 3

Als je te veel of te weinig sag hebt, verstel je de voorspanning of de luchtdruk. Bij een demper met spiraalveer doe je dat door de stelring te verdraaien. Kan hij niet losser, of moet je hem meer dan 6 omwentelingen vaster draaien, dan heb je een zachtere of hardere veer nodig. Heb je een luchtdemper dan is de druk bijna oneindig aan te passen met een speciale pomp. Schrijf de waarden op, dat is handig voor een volgende keer.

Stap 4

Stel op dezelfde manier de sag van de voorvork in.
De juiste sag is essentieel om je bike optimaal te laten presteren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: