Tips om te trainen voor lange fietstochten

Tips om te trainen voor lange fietstochten

Nederland is een echt fietsland. Bijna iedereen is wel in het bezit van een fiets en velen rijden hier dagelijks op. Lekker trainen op de fiets naar het werk, school of om een boodschapje te doen. Bovendien wordt de fiets niet alleen gebruikt als vervoersmiddel, maar ook gepakt voor recreatief gebruik. Heerlijk een ommetje fietsen bij mooi weer of lekker uitwaaien. Er zijn zelfs mensen die het wel héél grondig aanpakken en soms wel meer dan 50 kilometer in het weekend rijden. Dergelijke lange fietstochten zijn echter niet voor iedereen weggelegd. Dit vraagt meer van het lichaam dan je denkt.

Ben jij iemand die dol is op fietsen en graag lange fietstochten maakt? Maar lukt het je niet goed om dit vol te houden? Met de volgende tips ben jij hier binnen mum van tijd klaar voor!

Schrijf je in bij de sportschool

Vergis je niet. Voor het maken van lange fietstochten worden verschillende spiergroepen zéér intensief gebruikt. Meld je daarom zeker aan bij een sportschool in Nijmegen. Op die manier ben je in staat om de spieren extra te trainen. Dat maakt je fitter en hiermee bouw je ook nog eens extra conditie op. Besef je daarnaast ook goed dat trainen op de fiets buiten niet altijd mogelijk is. Zeker niet gedurende de winter. Sneeuw, gladheid, kou en harde wind kunnen er voor zorgen dat je een fietstochtje liever overslaat. In dat geval verlies je al snel veel van je opgebouwde conditie en spierkracht. Daarom is het goed om over een alternatief te beschikken. Een abonnement bij de sportschool is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Pas je voeding aan

Lange fietstochten kunnen worden gezien als duursport. En voor duursport moet je je voedingspatroon zeker aanpassen. Noodzakelijk om de tocht vol te houden. Hierbij gebruik je in verhouding bijvoorbeeld meer koolhydraten. Koolhydraten bieden het lichaam de energie die het nodig heeft om een lange tocht vol te houden. Probeer hierbij wel onderscheid te maken tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten geven je vaak een snelle (suiker)rush, maar werken ook weer vlug uit. Je kunt beter kiezen voor koolhydraten die voor een lang, verzadigd gevoel zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een bord Brinta in de ochtend.

Drink meer

Doordat je de dagen voorafgaand aan de fietstocht meer koolhydraten eet, is de kans groot dat je ook meer vocht gaat vasthouden. Daarom is het goed om extra veel (water) te drinken. Op die manier droog je minder snel uit en help je je lichaam te herstellen na de fietstocht.

Rustig opbouwen

Verwacht niet dat je met goed eten en drinken direct een lange fietstocht kunt maken. Je lichaam moet er écht voor getraind zijn. Stel daarom een uiteindelijk doel op. Hoe lang wil je kunnen fietsen? Weet je waar je naartoe wilt rijden? Probeer dit doel dan in kleinere brokken te breken en probeer iedere week een nieuw doel te tackelen. Begin bijvoorbeeld met het rijden van 20 kilometer, dan 30, dan 40, enzovoorts. Merk je dat je heel veel moeite hebt met één doel? Bouw dan niet direct al op voor de volgende week, maar rij hetzelfde ritje nog een keer. Net zo lang totdat dit je probleemloos af gaat.