donderdag 28 maart 2024

Zo verlengt u de levensduur van uw fietsaccu

Zo verlengt u de levensduur van uw fietsaccu

Veel consumenten met een elektrische fiets zijn na enkele jaren gebruik teleurgesteld over de prestaties van hun fietsaccu. Deels is dit te wijten aan de onrealistische verwachtingen die door fabrikanten geschept worden in de brochure. Aan de andere kant wordt de fietsaccu niet altijd op de juiste manier gebruikt. Als men op zoek gaat naar een vervangende accu wordt al snel duidelijk dat de batterij het duurste onderdeel van een e-bike is. Vandaar dat steeds meer mensen met een e-bike kiezen voor revisie van hun gebruikte fietsaccu. Echter, het is natuurlijk beter om een dergelijke reparatie te voorkomen door accu op de juiste manier te gebruiken. Door verantwoord om te gaan met de batterij kan iedereen met een e-bike er zelf voor zorgen dat de levensduur van de elektrische fiets(accu) aanzienlijk verlengd wordt.

Volledige laadcyclus

Het is raadzaam om een nieuwe of gereviseerde accu de eerste keer volledig op te laden, vervolgens bijna leeg te rijden, en weer bij te laden tot 100%. Dit wordt ook wel een volledige laadcyclus genoemd. Voor de meeste accu’s geldt dat de maximale batterijcapaciteit pas na enkele volledige laadcycli wordt bereikt.

Na gebruik direct opladen

Veel mensen denken nog steeds dat het verkeerd is om de accu na gebruik direct op te laden, maar voor de meeste accu’s met Li-ion technologie kan dat geen enkel kwaad. Ongeacht de afgelegde afstand is het goed om de fietsaccu altijd volledig bij te laden. Er is namelijk sprake van zelf ontlading waarbij de accu langzaam leegloopt, ook als deze niet actief gebruikt wordt.

Batterij resetten

Probeer de batterij ook regelmatig bijna volledig te ontladen en daarna pas weer aan de oplader te koppelen. U houdt langer plezier van de batterij als zo’n volledige laadcyclus maandelijks herhaald wordt. Veel e-bikes zijn voorzien van een handmatige ‘resetknop’ op het display of de behuizing. Het is aan te raden om deze resetfunctie regelmatig te gebruiken.

Opladen en bewaren bij kamertemperatuur

De meeste e-bikes hebben een uitneembare accu en voor deze modellen is het altijd verstandig om de accu na gebruik los te koppelen en binnen op te laden (bij kamertemperatuur). De energiecellen van de batterij zijn niet bestand tegen extreme temperaturen en zeker in de winter is het belangrijk om de accu niet in de fiets te laten zitten.

Zorg voor voldoende restlading

Als u de e-bike voor langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld in de wintermaanden, is het van belang om de accu met voldoende restlading weg te leggen. Fabrikanten geven geen eenduidig advies over wat ‘voldoende’ is, maar over het algemeen geldt voor Li-ion accu’s dat 40-50% restlading optimaal is.

Voorkom diepteontlading

Na afloop van een lange fietsrit, als de accu (bijna) leeg is, kunt u het beste niet te lang wachten met het opladen van de batterij. Als u de accu in deze staat weglegt is er risico op diepteontlading. Het Battery Management Systeem van de meeste moderne Li-ion accu’s werkt als een soort beveiliging, zodat de accu in eerste instantie niet te diep ontladen kan worden. Als te lang gewacht wordt met bijladen raakt de batterij alsnog beschadigd als gevolg van diepteontlading. Bij de meeste fabrikanten vervalt in dat geval de garantie.