maandag 11 december 2023

Brandeveenroute

Nederland,
drenthe,
Diever
Brandeveenroute

Knooppunten

51
76
93
82
88
86
84
99
2
51
52
74
3
77
75
37
59
80
51
69

Brandeveenroute

De Brandeveenroute voert je langs de betoverende vennen van het Brandeveen in het Ooster- en Westerzand natuurgebied. Ontdek het pittoreske brinkdorp Dwingeloo, herkenbaar aan zijn uivormige torenspits. Het ruige en verlaten landschap van Ooster- en Westerzand doorkruis je via een fietspad. Terwijl ten zuiden van Dwingeloo onverharde paden je door boerenlandschappen met houtwallen leiden. In de nationale parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld omarmt de natuur je met weelderige bossen. Bij knooppunt 59, als je rechtdoor gaat, ontdek je aan de rechterkant van het pad een onderduikershol. De Brandeveenroute, met zijn gevarieerde landschappen en historische vondsten, biedt een boeiende fietservaring in de Drentse natuur.

Parkeren uw auto bij deze brandeveenroute.

Parkeer uw auto gemakkelijk bij Puur in Diever op de parkeerplaats gelegen aan Bosweg 2a, 7981 LE Diever. Na uw fietstocht biedt deze locatie niet alleen een handige parkeergelegenheid. Maar ook de mogelijkheid om te genieten van een smakelijke maaltijd of verfrissend drankje om de dorst te lessen. Houd echter rekening met de eventuele openingstijden, zodat u optimaal kunt genieten van deze culinaire stop tijdens uw ontdekkingsreis.

Fietsroute foto-impressies

Extra informatie

Fietsveiligheid / Toegankelijkheid

Fietsveiligheid route-informatie.
Houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan. Houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.

  • Tussen knooppunt 96 en 76 gaat de route bij Dieversluis over de sluis; hier moet je afstappen en de fiets iets optillen om via de smalle loopvlonder over de sluisdeur te kunnen oversteken.
  • Tussen knooppunt 86 en 84 gaat de route over een slecht asfaltpad met veel hobbels, het pad is bovendien smal (achter elkaar rijden noodzakelijk).
  • Tussen knooppunt 51 en 52 gaat de route over een zeer smal schelpenpad (achter elkaar rijden noodzakelijk).
  • Tussen knooppunt 74 en 03 gaat de route over een zeer smal schelpenpad (achter elkaar rijden noodzakelijk).
  • Tussen knooppunt 59 en 80 bevindt zich een onoverzichtelijke oversteek over de Ten Darperweg (N855) vanwege de begroeiing; langs de Dolderseweg bevat het asfalt bovendien hobbels en kuilen.

Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde (zeer) smalle paden.

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold

Het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold. Dat zijn deuren op zondag opent, vormt een uitstekend vertrekpunt voor een verkenning van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl vind je aanvullende informatie. Het centrum biedt inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het landschap en belicht tevens de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog rond Diever. De route doorkruist dit nationale park zowel aan het begin als aan het einde. Waardoor bezoekers een onvergetelijke reis kunnen maken door de rijke geschiedenis en adembenemende natuur van dit bijzondere gebied.

Dwingeloo

Dwingeloo, herkenbaar aan de opvallende uivormige torenspits die al van veraf te zien is, nodigt bezoekers uit tot een boeiende ontdekkingstocht. De beeldige 'Juffer van Bantinghe' prijkt op een sculptuur voor de kerk, waarvan de sage beweert dat zij verantwoordelijk is voor de opmerkelijke bekroning van de kerktoren. Het volledige verhaal wordt onthuld op een plaquette die op de sokkel is geplaatst, waardoor bezoekers worden ondergedompeld in de lokale legende.

Op de uitgestrekte brink, het centrale plein, bevindt zich een dobbe, een door de mens gegraven poel waar vee kwam drinken en die tevens diende als bron van bluswater. In vroegere tijden telde Dwingeloo maar liefst elf van deze dobbes, wat getuigt van de historische waarde van dit charmante dorp.

Bij aangenaam weer nodigen de gezellige terrasjes rondom de brink uit tot een welverdiende koffiepauze. Hier kunnen bezoekers genieten van de levendige sfeer, omringd door de karakteristieke architectuur en de rustieke uitstraling van Dwingeloo. De combinatie van historische elementen, lokale legendes en gastvrije ontmoetingsplekken maakt Dwingeloo tot een betoverende bestemming voor zowel de nieuwsgierige reiziger als de liefhebber van folklore en geschiedenis.

Planetron Cinedome

Aan de rand van het indrukwekkende Nationaal Park Dwingelderveld verwelkomde het Planetron Cinedome vroeger bezoekers voor een meeslepende reis door de ruimte. Uitgerust met een gigantische telescoop bood het niet alleen gedetailleerde inzichten in de kosmos, maar ook informatieve exposities over ruimtevaart en adembenemende films geprojecteerd op een koepelvormig scherm. Tegenwoordig opent de sterrenwacht slechts sporadisch voor speciale sterrenkijkavonden (www.planetron.nl), waar liefhebbers nog altijd de mogelijkheid hebben om de mysteries van de hemel te verkennen.

De vervolgroute leidt door de weelderige bossen van het Dwingelderveld, waar eiken en grove dennen het landschap sieren. Onder het bladerdak van deze majestueuze bomen kunnen wandelaars en natuurliefhebbers genieten van een serene omgeving, ver weg van de stedelijke drukte. Elk stapje op deze route is een ontdekkingsreis door de natuur, waarbij de geuren en geluiden van het bos een harmonieus samenspel vormen met het prachtige uitzicht op het omringende landschap.

Postweg

Vlak voor het bereiken van knooppunt 51 doorkruis je de historische Postweg. Deze schilderachtige weg diende als route voor de postkoets gedurende de 18e en 19e eeuw. Het was een cruciale verbinding tussen Steenwijk en Groningen, waarbij het pittoreske Diever een van de karakteristieke tussenstops was. De weg vormde een belangrijke schakel in het postvervoer en getuigt van een tijdperk waarin de postkoets de levensader van transport was.

Opmerkelijk is dat ongeveer 50 meter voor het eindpunt van deze hedendaagse route in Diever, de Groningerweg zich aandient. Deze weg, ook een segment van de historische postroute, herinnert aan de dagen waarin reizen per postkoets de norm was. Het is een fascinerende blik op het verleden, waarbij elke stap op deze route een herinnering oproept aan de tijden van langzame reizen en de rijke geschiedenis van de regio.

Holtingerveld

Het ongerepte natuurgebied Holtingerveld straalt een ruige en verlaten schoonheid uit. Ooit werd dit zanderige gebied geteisterd door overbeweiding en het steken van heideplaggen, wat leidde tot stuivende landschappen. In de vroege 20e eeuw werden pogingen ondernomen om deze verschijnselen tegen te gaan door het aanplanten van bossen, maar in het centrale deel werd een stuk heideveld bewaard gebleven. Het fietspad doorkruist dit authentieke heidegebied, waardoor fietsers letterlijk midden in de natuur worden ondergedompeld.

Op lagergelegen, vochtige terreinen gedijde veen. De nabijgelegen plassen, waaronder het aanzienlijke Brandeveen (hoewel net buiten het zicht), ontstonden door de winning van dit veen. Het gedroogde veen werd per schuit vervoerd naar kachels en fabrieken in het westen van Nederland. Tegenwoordig vormen deze vennen kostbare natuurgebieden, bezaaid met zeldzame planten en bewoond door talloze amfibieën.

Binnen de omliggende bossen hebben Schotse Hooglanders hun thuis gevonden, waar ze vrijelijk grazen en zo een natuurlijke bijdrage leveren aan het beheer van het landschap. Het Holtingerveld is daarmee niet alleen een visuele traktatie voor natuurliefhebbers, maar ook een levendig ecosysteem dat de rijke geschiedenis van menselijke interactie met de natuur weerspiegelt.

Houtwallen

Hier, en op tal van andere locaties in Drenthe, markeren houtwallen eeuwenoude perceelgrenzen. Hun oorspronkelijke doel was tweeledig: wild buiten houden en vee binnen houden. Boeren maakten tevens gebruik van deze houtwallen als bron voor brand- en gebruikshout, waardoor ze een multifunctioneel element waren in het agrarische landschap. Doornige struiken, waaronder meidoorn en bramen. Waren vaak kenmerkend voor deze wallen. Wat bijdroeg aan hun functie als natuurlijke barrière.

Met de opkomst van prikkeldraad in de moderne tijd verloren de houtwallen geleidelijk hun oorspronkelijke functie. Het gemak en de efficiëntie van prikkeldraad leidden tot het verdwijnen van vele houtwallen. Waardoor het traditionele landschapsbeeld veranderde. Desondanks blijft het behoud van deze historische houtwallen van belang. Niet alleen vanwege hun agrarische en ecologische waarde. Maar ook als tastbare herinneringen aan een tijd waarin mens en natuur op een meer symbiotische manier samenleefden. Het behouden en waarderen van deze elementen draagt bij aan het begrip van de rijke geschiedenis van het landschap en het behoud van biodiversiteit.

Landgoed Berkenheuvel

De weidse bossen van grove dennen spelen een cruciale rol in het karakter van landgoed Berkenheuvel. Indien u ervoor kiest om bij knooppunt 59 rechtdoor te gaan. Ontdekt u aan de rechterzijde van het pad een intrigerend onderduikershol. Dit hol diende als schuilplaats voor onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waar zij niet alleen bescherming vonden. Maar ook verzetsdaden beraamden tegen de bezetter.

Helaas kwam er een tragisch einde aan het verzet van de 'Dieverder knokploeg'. Het hol werd verraden, en op 22 november 1944 omsingelden vijftig Duitse militairen de schuilplaats. De verzetsstrijders werden gevangengenomen en keerden. Met uitzondering van één persoon, niet meer terug uit het concentratiekamp. Deze plek draagt een beladen geschiedenis met zich mee. Herinnerend aan de moedige daden en opofferingen van hen die streden voor vrijheid en rechtvaardigheid tijdens een van de donkerste periodes in de geschiedenis. Het onderduikershol is daarmee niet alleen een fysieke locatie in het landschap. Maar ook een gedenkteken voor de offers die zijn gebracht in de strijd tegen onderdrukking.

Adres van het startpunt.

Brandeveenroute
Bosweg 2a
7981 LE
Diever
drenthe
Nederland
GPS 52.8576544,
6.3211662
brandeveenroute

Route informatie: Brandeveenroute

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 39 km.
Duur van de route: ca. 3:00 uur.
Hoogste punt route: ca. 22 Meter.
Laatste update: 6 December 2023

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina defietssite.nl/fout-in-fietsroute/

Fietsvriendelijke locaties langs de route.