Fietsroute de Schermer.

(0)

Ursem,
noord-holland,
Nederland
Fietsroute de Schermer

Knooppunten

02
01
27
82
62
58
80
81
77
78
79
52
02

Fietsroute de Schermer.

Fietsroute de Schermer, een van de laatste drooggemalen polders.

De fietsroute de schermer is onstaan door de drooglegging van meren in Noord-Holland in de 17e eeuw is een fascinerend hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis van landwinning en waterbeheer. Deze projecten, vaak aangedreven door private ondernemingen, hadden inderdaad een tweeledig doel. Bescherming bieden tegen de dreiging van overstromingen en het creëren van vruchtbare landbouwgrond. Na het succes van de Beemster, een van de eerste grote droogmakerijen, volgden meer projecten. Waaronder de drooglegging van het Schermeer in 1633, voltooid in 1635.

Deze droogleggingen waren revolutionair voor hun tijd. Ze demonstreerden niet alleen de vooruitstrevende Nederlandse expertise in waterbeheer. Maar ook de ambitie om het land tegen het water te beschermen en tegelijkertijd economische kansen te benutten. De vruchtbare kleibodem die na de droogleggingen beschikbaar kwam. Werd een belangrijke bron voor landbouwactiviteiten, wat bijdroeg aan de welvaart van de regio.

In de 21e eeuw kreeg de Schermer opnieuw aandacht door een groot restauratieproject. Gefinancierd door het VSB fonds en aangevuld met reguliere subsidies. Dit project richtte zich op het herstellen van de historische molens in het gebied, die een cruciale rol speelden in het oorspronkelijke droogmaakproces. Alle molens in de Schermer zijn in dit project voorzien van een vijzel, waardoor ze weer maalvaardig zijn.

De Schermer Molens

De Stichting De Schermer Molens heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit restauratieproject. Zij hebben ervoor gezorgd dat Poldermolens D en E weer hun water kunnen lozen op de Noordervaart, door het opnieuw graven van de voorwaterloop die eerder gedempt was na het stilzetten van de molens. Ook zijn er plannen voor Poldermolens K en M om de voorwaterloop te herstellen, waardoor ook deze molens uiteindelijk weer functioneel kunnen zijn.

Deze restauratie-inspanningen zijn niet alleen belangrijk voor het behoud van het historische erfgoed, maar ook voor het voortzetten van de levendige traditie van waterbeheer in Nederland. Ze bieden een venster op het verleden en demonstreren de blijvende betekenis van de molens in het Nederlandse landschap.

De droogmakerijen en de daarbij behorende molens zijn een weerspiegeling van de Nederlandse strijd tegen het water en het vermogen om het landschap te vormen ten behoeve van menselijk gebruik. De geschiedenis van deze projecten en hun recente restauratie is een boeiend verhaal van innovatie, aanpassing en duurzaamheid. Voor bezoekers en liefhebbers van cultureel erfgoed bieden de Schermer en de omliggende droogmakerijen een unieke kans om een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis te ervaren.

Reviews Fietsroute de Schermer.!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute de Schermer.
Huygendijk 8
1645 RD
Ursem
noord-holland
Nederland
GPS 52.6346503,
4.8749447
Fietsroute de Schermer kaart

Route informatie: Fietsroute de Schermer.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 31 km.
Duur van de route: ca. 2:15 uur.
Hoogste punt route: ca. 0 Meter.
Laatste update: 6 February 2024
Totale aantal weergeve: 38

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute