Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert.

(0)

Hilvarenbeek,
noord-brabant,
Nederland
Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert

Knooppunten

38
50
77
35
45
36
37
46
81
70
82
06
05
42
51
38

Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert.

Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert, tussen Goirle, Hilvarenbeek en de grens.

De Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert, gelegen ten zuiden van Tilburg langs de Belgische grens. Het is een prachtig voorbeeld van de rijke historie en natuurlijke schoonheid die de regio Hilvarenbeek en gedeeltelijk Goirle te bieden heeft. Dit landgoed, met zijn diepe historische wortels en adembenemende landschappen. Het vertelt een verhaal van generaties en de evolutie van het Brabantse landschap.

De ontwikkeling van “Gorp & Roovert” tot een echt landgoed begon in 1758. Toen Cornelis Bles uit Tilburg het gebied verwierf. Dat tot dan toe gekenmerkt werd door zijn geïsoleerde ligging te midden van uitgestrekte heidevelden. De aanleg van het “Starrebosch” of “Waranda” tegenover de “Leenhof” dateert uit deze vroege periode. Wat wijst op de ambitie om het landgoed te verfraaien en te ontwikkelen.

De geschiedenis van het landgoed

De geschiedenis van het landgoed nam een nieuwe wending in 1819. Toen de nazaten van Cornelis Bles gedwongen werden het landgoed publiek te verkopen. Ridder Paul Joseph Jean de Bosschaert werd de nieuwe eigenaar. Waarmee een nieuw hoofdstuk voor “Gorp & Roovert” begon.

In de late 19e eeuw werd het landgoed verder uitgebreid onder de van oorsprong Spaanse familie De Zerezo de Tejada. Met Baron Eugène F.J. Zerezo de Tejada aan het roer. Ondanks de latere financiële tegenslagen van zijn zoon Gustave. Bleef het landgoed evolueren en van eigenaar wisselen, wat bijdroeg aan het rijke verhaal van het gebied.

De overgang van “Gorp & Roovert” door de jaren heen, van de familie Van Beusekom naar notaris Emile Huijsmans, en uiteindelijk naar Eduard van Puijenbroek, illustreert de voortdurende veranderingen en de belangrijke rol van het landgoed in de lokale gemeenschap en geschiedenis.

Familie Van Puijenbroek

Het besluit van de familie Van Puijenbroek om in de twintigste eeuw het landgoed verder uit te breiden en te investeren in de aankoop van aangrenzende gebieden, benadrukt de diepe verbondenheid met het land en de wens om het erfgoed te behouden voor toekomstige generaties.

Het laatste gedeelte van Gorp, landgoed Gorp de Ley, ging in de jaren zestig over naar stichting “Het Brabants Landschap”, wat de toewijding aan het behoud van natuur en cultuurhistorie in de regio verder onderstreept.

Tegenwoordig bestaat het historische gedeelte van Gorp uit vier oude boerderijen, “Het Kasteeltje” en “Het Paradijs”, terwijl Roovert wordt gekenmerkt door drie oude “lange gevel” boerderijen, waarmee de authenticiteit en het landelijke karakter van het landgoed bewaard zijn gebleven. Dit maakt “Gorp & Roovert” niet alleen tot een belangrijk onderdeel van het culturele landschap van Brabant, maar ook tot een prachtige bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, geschiedenis en de schoonheid van het Brabantse land.

Reviews Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert.!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert.
Gorp 4
5081 NB
Hilvarenbeek
noord-brabant
Nederland
GPS 51.4836349,
5.0829459
Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert kaart

Route informatie: Fietsroute Landgoed Gorp en Roovert.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 33 km.
Duur van de route: ca. 2:41 uur.
Hoogste punt route: ca. 29 Meter.
Laatste update: 20 February 2024
Totale aantal weergeve: 3000

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute