1926 – De Burger
- Manuel Gort
- [wpbread]
- bagage, bagagedrager, burger, de burger, draager, kettingkast, lucht, luchtband, safety
De Burger fiets heeft in vergelijking met de safety bijna alles gelijk.
De Burger heeft enkel een aanpassingen zodat de fiets er iets meer uitziet als de fiets die we vandaag de dag kennen.
De verbetering die aan De Burger is gedaan is zo al een kettingkast, bagagedrager en luchtbanden in plaats van massieve banden.
Damesmodel met dubbele steunbuis
Kenmerken voor Burgers fietsen vanaf eind jaren ‘20 is dat ze twee steunbuisjes of “mannetjes” tussen de gebogen en rechte framebuis hebben. Burgers gebruikt dit ongeveer vanaf 1920 op de duurdere modellen zoals ‘Superbe’ en ‘Royal’.
Vanaf eind jaren ’20 worden alle modellen voorzien van deze twee steunbuisjes.
Ook enkele andere merken (o.a. Gruno) hebben deze twee steunbuisjes.
De burger fiets is een fiets die vandaag de dag niet meer weg is te denken als een omafiets met of zonder versnelling. Ook bestaat er een fietsmerk burgersfietsen die al zins 1869 al fietsen maakt onder deze naam. Met de meest in een lopende modellen. Neem eens een kijkje op de site van deze fabriekant.
Historie van de burger fietsmerk.
De geschiedenis van Burgers gaat bijna 150 jaar terug in de tijd. In 1869 richt de smid Henricus Burgers uit Deventer de eerste Nederlandse rijwielfabriek op, en daarmee is Burgers het oudste fietsenmerk van Nederland. In de ontwikkeling van fietsen loopt Burgers voorop, in 1900 wint Burgers een zilveren medaille op de Parijse wereldtentoonstelling voor het ontwikkelen van de eerste vouwfiets. De hierop volgende jaren groeit Burgers uit tot één van de belangrijkste fietsenmerken in Nederland én daarbuiten.
Na de Tweede Wereldoorlog keert het tij. Met het opstappen van Burgers’ directeur wordt het bedrijf vleugellam en loopt het met de introductie van nieuwe modellen achter de feiten aan. In 1961 wordt Burgers overgenomen door Rijwielfabriek Pon uit Amersfoort.
Jarenlang vertoont Burgers weinig activiteit, totdat de productie in 1992 wordt overgenomen door WSB uit Drachten.
WSB introduceert de omafiets opnieuw, en Burgers leeft weer op. In 2003 neemt Rijwielgroothandel Flier de distributie van de Burgers fietsen voor Midden-Nederland op zich. In 2006 introduceert Rijwielgroothandel Flier een vernieuwde omafiets, de Retro. De daaropvolgende jaren introduceert Flier verschillende nieuwe, moderne modellen die door de markt goed worden opgepikt. De actuele collectie is even authentiek als actueel, want ondanks de knipoog naar het verleden zijn alle Burgers fietsen van de hoogste hedendaagse kwaliteit.
Website: http://www.burgersfietsen.nl