Route bordjes MTB routes

De wielersportbond NTFU en routebouwer Tracks & Trails hebben een belangrijke stap gezet om uniformiteit te brengen in de bebording van mountainbikeroutes. Dit initiatief is genomen om de veiligheid te vergroten en het plezier in het rijden van routes te maximaliseren. Door standaardisatie van de route bordjes wordt snelle herkenning mogelijk. Wat essentieel is in de dynamische omgeving van mountainbiken.

Kleuren

In Nederland wordt een uniek systeem gehanteerd waarbij de kleur van de routebordjes niet de moeilijkheidsgraad aangeeft, zoals wel het geval is in sommige buitenlandse systemen. In plaats daarvan dient kleur om verschillende routes van elkaar te onderscheiden, vooral nuttig in een dichtbevolkt land waar meerdere routes dicht bij elkaar kunnen liggen. Er is speciale aandacht besteed aan de selectie van kleuren zodat deze ook goed onderscheidbaar zijn voor mensen met kleurenblindheid.

Route bordjes standaard en bijzonder

Waarschuwing

De waarschuwingsborden zijn ontworpen om mountainbikers attent te maken op potentieel onverwachte elementen of technische uitdagingen langs de route. Deze driehoekige borden hebben een opvallende rode rand en tonen in het midden het specifieke gevaar. Hiermee wordt gewaarschuwd voor elementen zoals risicovolle kombochten, mul zand, geulvorming, boomwortels en waterpassages, vereisend dat rijders hun volledige aandacht bij de route houden.

Gesloten

Verbodsbordjes zijn er ook, bedoeld om duidelijk te maken dat bepaalde paden niet bestemd zijn voor mountainbikers of om verkeerd rijden tegen te gaan. Deze bordjes helpen om de routes duidelijk en veilig te houden voor iedereen.

Deel het pad

Gezien de beperkte ruimte in Nederland is het van belang dat de paden gedeeld worden met andere natuurgenieters zoals wandelaars, ruiters en fietsers. Bordjes met het bericht om het pad te delen herinneren mountainbikers eraan om rekening te houden met anderen door snelheid te minderen, vriendelijk te groeten en veilig te passeren.

Uitvoering bordjes

De bordjes langs de mountainbikeroutes zijn uiteraard niet van dezelfde omvang als verkeersborden langs wegen. Ze hebben een praktische doorsnede van ongeveer 10 centimeter en zijn bevestigd aan de routepalen, zodat ze goed zichtbaar zijn zonder het natuurlijke landschap te verstoren.

Informatieborden

Bij de start van elke route vind je informatieborden die essentiële details over de route verstrekken, zoals de lengte en wat je onderweg kunt verwachten. Dit systeem vermindert de noodzaak voor een overvloed aan bordjes langs de route en benadrukt de verantwoordelijkheid van de rijders zelf. Het advies is om altijd een helm te dragen, je eigen vaardigheden niet te overschatten, en een route te kiezen die past bij je niveau.

Overige

De informatie over de borden en de bijbehorende uitleg in dit artikel zijn gebaseerd op de handleiding ‘bebording van mountainbikeroutes‘ van NTFU en Tracks & Trails, en op het artikel ‘Bordjes op MTB-routes’ door Bart van de Vossenberg (FietsSport). Voor meer informatie, neem contact op met de NTFU.

Dit overzicht biedt een heldere leidraad voor het begrijpen en volgen van de standaardisatie in routebebording voor mountainbikers in Nederland, ten bate van zowel veiligheid als plezier op de routes. Neem ook eens een kijkje op MTBroutes