Speed e-bike wettelijke voorwaarden.

Speed e-bike wettelijke voorwaarden

Wat is bij een Speed e-bike wettelijke voorwaarden. De speed ebike ook bekend onder high speed ebike of speed pedelec, is een elektrische fiets die snelheden tot 45 km/u kan behalen. Door deze hoge snelheid wijkt hij af van de “normale” ebike die een maximale snelheid van 25 km/u kan bereiken. Voor een ebike gelden dezelfde voorwaarden als een normale fiets. In dit artikel gaan we in op de wettelijke voorwaarden die voor de high speed ebike gelden.

Overgangsregeling tot 2017.

Op dit moment komt de term high speed ebike niet voor in de wegen verkeerswet. Door een gaatje in de wet worden de high speed ebikes gezien als snorfiets. De fabrikanten hebben namelijk gezorgd dat wanneer je zelf niet meetrapt de snelheid beperkt blijft tot 25 km/u. Daarom wordt dit type fiets als snorfiets gezien. Je hoeft niet zelf te trappen maar je kan niet harder dan 25 km/u. Dan is wel een blauw verzekeringsplaatje verplicht maar bestaat er geen helmdraagplicht. Deze voorwaarden gelden dus ook voor de high speed ebike.

Tot 1 januari 2017 gelden de volgende voorwaarden:

  • minimum leeftijd van 16 jaar;
  • beschikken over een bromfietsrijbewijs (AM);
  • een wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering hebben;
  • je mag niet harder rijden dan 25 km/u binnen en buiten bebouwde kom (dit is inderdaad heel vreemd);
  • de high speed ebike moet voorzien zijn van een blauwe kentekenplaat;
  • je moet op het fietspad rijden.

Speed e-bike wettelijke voorwaarden vanaf 2017.

Vanaf 1 januari 2017 valt de high speed ebike in wettelijke beschreven categorie vervoersmiddelen met een maximale snelheid van 45 km/u.
Hoewel sommige voorwaarden nog ter discussie staan zoals het gebruik van de helm, zullen zeer waarschijnlijk onderstaande voorwaarden gaan gelden:

  • minimum leeftijd 16 jaar
  • beschikken over een bromfietsrijbewijs (AM);
  • een wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering hebben;
  • binnen de bebouwde kom mag je op het fiets/bromfietspad niet harder rijden dan 30 km/u;
  • buiten de bebouwde kom mag u niet harder dan 40 km/u op het fiets/bromfietspad (of op de rijbaan niet harder dan 45 km/u);
  • de high speed ebike moet voorzien zijn van een gele kentekenplaat;
  • je moet op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan);
  • je moet een helm dragen.

De speed-pedelec

 

 

Waar rekening mee houden bij aanschaf voor 2017?

Hou er rekening mee dat vanaf 2017 een nieuwe wet van toepassing is. Koop geen high speed ebike aan die harder kan dan 45 km/u. Deze worden als motor gezien. Bedenk dat je per 2017 het blauwe kentekenplaatje moet omzetten naar een geel kentekenplaatje. Je moet dit ook doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij. Je verzekering gaat wellicht meer kosten. Bedenk dat het zeer waarschijnlijk is dat het dragen van een helm verplicht gaat worden. We kunnen ons haast niet voorstellen dat dit een helm zal zijn gelijk aan bromfietsen. Dat is veel te warm als je ook nog moet mee trappen. We vermoeden dat het een open helm zal zijn gelijkend op die van de sportfietsers.

Vooral degene die de speed pedelec gaan aanschaffen vanwege woon-werk verkeer moeten uitzoeken of het af te leggen traject geen delen kent waar je nu nog wel maar straks niet meer mag rijden. Want vanaf 1-1-2017 zijn bepaalde fietspaden verboden terrein voor de speed pedelec. Zoek dus nu reeds uit wat een alternatieve route is en of dit dan nog wel “loont” waarom je de high speed pedelec hebt aangeschaft.

Pas op met de verzekering!

Omdat tot 1-1-2017 onduidelijkheid bestaat of je met een speed pedelec een snelheid mag bereiken boven de 25 km/u als je zelf meetrapt loop je ook een risico met betrekking tot de verzekering. Stel dat je met een snelheid van 35 km/u een ongeluk veroorzaakt, ben je dan verzekerd of niet? Natuurlijk heb je wel een verzekering, maar dekt hij deze situatie? De verzekering van een snorfiets heeft namelijk een ontbindende voorwaarde dat de snorfiets niet opgevoerd mag zijn waardoor snelheden van boven de 25 km/u behaald mogen worden. Tja, is een een speed pedelec een opgevoerde snorfiets? Wij vinden van niet. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij en leg eventuele afspraken schriftelijk vast.