Fietshouding.
- Manuel Gort
- [wpbread]
- fietshouding
Fietshouding.
Als je gaat fietsen is een fiets die bij je past heel belangrijk. Het is belangrijk dat je weet in welke houding je wilt fietsen, hierbij is natuurlijk van belang op wat voor manier je wilt gaan fietsen. Fiets je recreatief, dan kies je voor een houding rechtop. Sportieve fietsers nemen een sportieve houding aan, maar wil je echt gaan racefietsen, dan is een diepe racehouding van belang. Waar moet je op letten om de goede keuze te maken over de keuze van je fiets en de daarbij passende fietshouding.
De verschillende fietshoudingen.
De fietshouding waarbij je rechtop zit is een comfortabele houding voor je bovenlichaam. Je kunt goed om je heen kijken wat voor de recreatieve fietser en de stadsfietser natuurlijk ideaal is. Het is gezelliger als je met zijn tweeën naast elkaar zit om rechtop te zitten.
Er zitten echter ook wel nadelen aan het rechtop fietsen. Al je gewicht rust namelijk op het zadel. Het is lastiger om even uit je zadel te komen bij bijvoorbeeld een hobbel in de weg. Ook is de luchtweerstand groot. Dit merk je vooral als je met tegenwind fietst. Dit kost meer moeite dan in een lagere zithouding.
Bij een zithouding rechtop is het lastig om de benen soepel rond te laten gaan, en je hebt een breed zadel nodig waardoor je op je bilspieren zit en daardoor sneller last krijgt van zadelpijn.
Bij een sportieve houding heb je minder luchtweerstand en minder gewicht op het zadel. Je zit licht voorovergebogen.
Bij deze houding is het gemakkelijker om even uit het zadel te komen en is het makkelijker om de benen, heup en rug soepel rond en heen en weer te bewegen.
De sportieve houding is echter zwaarder voor het bovenlichaam hoewel je er ook wel snel aan kunt wennen. Het rondkijken word op deze manier ook wel lastiger.
De kans op zadelpijn is bij deze houding het minst omdat niet al je gewicht op het zadel rust. Een deel van je gewicht wordt gedragen door je handen.
Fietsers die in de racehouding fietsen hebben de minste luchtweerstand en het minste gewicht op het zadel. Het is zwaar voor het bovenlichaam.
Je zit niet meer alleen op de zitbotjes maar ook op het schaambeen omdat je je bekken draait. Dit kan voor vrouwen snel problematisch worden.
Om je heen kijken is bijna niet mogelijk, zelf naar voren kijken wordt al lastig.
Waar je op moet letten bij een goede fietshouding.
Belangrijk is dat je een zadel hebt dat goed bij je past.
Er zijn zadels in verschillende breedtematen.
Een zadel moet het lichaam op de juiste plaats (de zitbotjes) ondersteunen. Vrouwen zijn meestal gebaat bij een breder zadel omdat de zitbotjes van de vrouw verder uit elkaar staan dan die van de man.
Bij de keuze van het zadel speelt ook de fietshouding een belangrijke rol. Hoe verder voorovergebogen, hoe smaller het zadel moet zijn. Dit voorkomt dat de benen tegen het zadel aanschuren.
Het is zéér belangrijk dat je fiets de juiste framemaat heeft, want een fiets met de juiste maat is van belang om optimaal te kunnen genieten van het fietsen. Een te grote of een te kleine fiets kan lichamelijke ongemakken veroorzaken tijdens het fietsen.
Er zijn verschillende sites waar je kunt berekenen welke framemaat het beste bij jou past, maar bij de aanschaf van een nieuwe fiets in de winkel hoef je dit natuurlijk niet zelf te doen, dan kan de fietsspecialist je daarbij helpen.
In welke fietshouding je wilt fietsen is heel persoonlijk. Het is wel van belang dat je nadenkt welke fiets daar het best voor geschikt is en dat hij goed is afgesteld. Is dit niet het geval dan kan dit tot medische klachten leiden.
Veel voorkomende klachten naast zadelpijn zijn bijvoorbeeld, knieklachten, voetklachten, nek- en schouderklachten, rugklachten en pols- en handklachten.
Laat u daarom goed adviseren bij de aanschaf van een nieuw fiets om dit soort klachten te voorkomen.
Overige Encyclopedie
Self-adjusting.
Asymmetrische velg.
U-Brake.
Techniek berichten
Nieuwsbrief abonneer nu.
Op de hoogte blijven van onze nieuwste berichten? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief.