Fietskleding.

Fietskleding.

FietskledingDe sportieve fietser kan het fietsplezier aanzienlijke vergroten door het aanschaffen van kleding die speciaal ontwikkeld is om op de fiets te dragen.
De omstandigheden op de fiets zijn anders dan normaal en het is verstandig om kleding te dragen die aangepast is aan die specifieke omstandigheden.

Om de volgende redenen kan speciale fietskleding gebruikt worden:

  • Om transpiratie goed af te voeren (speciale fietsshirts, zweethemden en ademende regenkleding).
  • FietskledingOm de fietser te beschermen tegen regen. En om de fietser te beschermen tegen de kou.
  • Om de veiligheid van de fietser te verhogen (fietshelmen, handschoenen en kleding met reflectiestrepen).
  • Om de ondersteuning op de fiets te verbeteren (fietsbroeken met zeemleren kruis, speciale fietsschoenen en fietshandschoenen).

Fietsshirts.

Tijdens (sportieve) fietstochten transpireert een fietser. Het fietsshirt moet deze transpiratie om twee redenen zo snel mogelijk afvoeren.
FietskledingTranspiratie kan de warmte alleen afvoeren als het ook verdampt. Transpiratie die niet kan verdampen koelt het lichaam niet goed.
Daarnaast verliest natte kleding zijn isolerende eigenschap. Op het moment dat je stil gaat staan of minder intensief gaat fietsen zul je het koud krijgen door de natte kleding. Vooral de romp moet goed droog blijven, omdat de longen, hart en organen kwetsbaar zijn voor kou en ontstekingen. Bij mooi weer voert een dun koersshirt het zweet voldoende af (afb. 53).

Bij iets kouder weer kan beter een shirt met lange mouwen gedragen worden dat niet alleen transpiratie goed afvoert, maar ook winddicht is.
Bij echt koud weer is een winddichtjack met fleece binnenvoering aan te bevelen.
Voor een goede afvoer van het zweet zijn zweethemden die onder het shirt gedragen worden eigenlijk onmisbaar.
Naast goede vocht regulerende eigenschappen moet een wielrenshirt ook mooi strak om het lichaam vallen.
FietskledingHierdoor is de fietser aerodynamisch en beschermt het shirt beter tegen de wind.
Tussen het shirt en de fietsbroek mag de rug niet bloot komen te liggen.
Goede fietsshirts zijn voldoende lang en hebben een elastiek aan de onderkant om te voorkomen dat het shirt naar boven krult.

Fietskleding werd oorspronkelijk voor mannen ontworpen.
Omdat er steeds meer vrouwen zijn gaan fietsen en de lichaamsbouw van een vrouw anders is dan die van een man, is er tegenwoordig fietskleding speciaal voor vrouwen verkrijgbaar.