Fietsende vijftiger is vijf kilo lichter

vijftiger_op_de_fietsEen fietsende vijftiger weegt zo’n 5 kg minder dan zijn autorijdende collega.
Dat is uitkomst van een Engelse studie naar de relatie tussen obesitas en de manier waarop men naar het werk reist.

Het gaat om de waarschijnlijk omvangrijkste studies ooit, die is gepubliceerd in de The Lancet Diabetes & Endocrinology journal.
Het onderzoek werd verricht door London School of Hygiene & Tropical Medicine, die in een eerder kleinschaliger onderzoek (2014) al een duidelijk verband vonden tussen BMI-score en de wijze van vervoer.

Voor dit recente onderzoek gebruikten ze de data van 150.000 personen van de UK Biobank, die gegevens bevat van een half miljoen personen in de leeftijd van 40 tot 69.

De grootse verschillen in lichaamsgewicht en BMI vond men voor volwassen die per fiets naar het werk gaan, vergeleken met autopendelaars.
Voor de gemiddelde man (in de studie 53 jaar) scheelt dat 5 kg in lichaamsgewicht.
Bij een gemiddelde vrouw van 52 jaar in de studie is de fietser 4,4 kg lichter dan haar autorijdende tegenhanger.

Opvallend is dat ook bij ov–reizigers de cijfers lager liggen dan bij automobilisten, waaruit de onderzoekers afleiden dat ook een beetje beweging van en naar het ov al een reductie oplevert.

De relatie tussen lichaamsgewicht en de vorm van vervoer staat los van andere factoren als inkomen, wonen in achterstandswijken, opleiding, alcoholgebruik, roken, algemene lichamelijke activiteiten en algemene gezondheid.

 

Bron : Verkeersnet