Fietsende vijftiger is vijf kilo lichter

Fietsende vijftiger is vijf kilo lichter

Een fietsende vijftiger weegt zo’n 5 kg minder dan zijn autorijdende collega. Dit is de uitkomst van een Engelse studie naar de relatie tussen obesitas en de manier waarop men naar het werk reist. Het onderzoek, dat is gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology journal, werd uitgevoerd door de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Deze studie is een van de omvangrijkste ooit naar dit onderwerp.

Voor het recente onderzoek gebruikten de wetenschappers data van 150.000 personen uit de UK Biobank, die gegevens bevat van een half miljoen personen in de leeftijd van 40 tot 69. De grootste verschillen in lichaamsgewicht en BMI werden gevonden bij volwassenen die per fiets naar het werk gaan, vergeleken met autopendelaars. Voor de gemiddelde fietsende vijftiger man (in de studie 53 jaar) scheelt dat 5 kg in lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde fietsende vijftiger vrouw van 52 jaar in de studie is de fietser 4,4 kg lichter dan haar autorijdende tegenhanger.

Impact van reismethode op gewicht

Opvallend is dat ook bij ov–reizigers de cijfers lager liggen dan bij automobilisten. Hieruit leiden de onderzoekers af dat ook een beetje beweging van en naar het ov al een reductie in lichaamsgewicht oplevert. Dit toont aan dat elke vorm van beweging, hoe klein ook, bijdraagt aan een gezonder gewicht.

De relatie tussen lichaamsgewicht en de vorm van vervoer staat los van andere factoren zoals inkomen, wonen in achterstandswijken, opleiding, alcoholgebruik, roken, algemene lichamelijke activiteiten en algemene gezondheid. Dit maakt de bevindingen nog opmerkelijker, omdat het aangeeft dat de manier van reizen een directe invloed heeft op het lichaamsgewicht, ongeacht andere levensomstandigheden.

Voordelen van fietsen naar het werk

Fietsen naar het werk biedt veel voordelen. Het is niet alleen goed voor het gewicht, maar ook voor de algemene gezondheid. Regelmatig fietsen verbetert de cardiovasculaire gezondheid, vermindert stress en verhoogt het energieniveau. Daarnaast is fietsen een milieuvriendelijke manier van vervoer, wat bijdraagt aan schonere lucht en minder verkeersopstoppingen.

Vergelijking met andere vormen van vervoer

De studie toont ook aan dat ov-reizigers lichter zijn dan automobilisten. Dit is waarschijnlijk omdat ov-reizigers vaak moeten lopen of fietsen naar de halte of het station. Dit beetje extra beweging kan al een verschil maken in het lichaamsgewicht. Dit bevestigt het belang van regelmatige lichaamsbeweging in het dagelijks leven.

Conclusies van de studie fietsende vijftiger

De bevindingen van de studie onderstrepen het belang van actieve vormen van vervoer. Fietsen naar het werk kan een effectieve manier zijn om een gezond gewicht te behouden en gezondheidsproblemen te voorkomen. Zelfs kleine veranderingen in de dagelijkse routine, zoals lopen of fietsen naar het ov, kunnen aanzienlijke voordelen opleveren.

Implicaties voor beleidsmakers

De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor beleidsmakers. Het bevorderen van fietsen en andere vormen van actief vervoer kan een effectieve strategie zijn om obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen aan te pakken. Investeringen in fietsinfrastructuur en het creëren van fietsvriendelijke steden kunnen bijdragen aan een gezondere bevolking.

Praktische tips voor fietsers

Voor degenen die willen beginnen met fietsen naar het werk, zijn er enkele praktische tips. Zorg voor een comfortabele en veilige fiets, draag altijd een helm en zorg voor zichtbare kleding of accessoires. Begin met korte afstanden en bouw geleidelijk op. Gebruik fietsroutes die veilig en goed onderhouden zijn. En vergeet niet om je fiets regelmatig te onderhouden om problemen onderweg te voorkomen.

Toekomstig onderzoek

Hoewel deze studie al veel inzicht biedt, is er behoefte aan verder onderzoek. Het zou nuttig zijn om te onderzoeken hoe andere vormen van actief vervoer, zoals wandelen, vergelijkbare effecten hebben op het lichaamsgewicht en de gezondheid. Daarnaast kunnen studies in verschillende landen helpen om culturele en infrastructurele verschillen beter te begrijpen.

Fietsen als levensstijl

Fietsen is meer dan alleen een manier om van A naar B te komen; het kan een levensstijl zijn. Door regelmatig te fietsen, kun je niet alleen je gewicht beheersen, maar ook je algehele welzijn verbeteren. Of je nu naar je werk fietst, boodschappen doet of gewoon een ritje maakt voor je plezier, elke kilometer telt.

Het gaat om de waarschijnlijk omvangrijkste studies ooit, die is gepubliceerd in de The Lancet Diabetes & Endocrinology journal.
Het onderzoek werd verricht door London School of Hygiene & Tropical Medicine, die in een eerder kleinschaliger onderzoek (2014) al een duidelijk verband vonden tussen BMI-score en de wijze van vervoer.

Opvallend is dat ook bij ov–reizigers de cijfers lager liggen dan bij automobilisten, waaruit de onderzoekers afleiden dat ook een beetje beweging van en naar het ov al een reductie oplevert.

De relatie tussen lichaamsgewicht en de vorm van vervoer staat los van andere factoren als inkomen, wonen in achterstandswijken, opleiding, alcoholgebruik, roken, algemene lichamelijke activiteiten en algemene gezondheid.

Bron : Verkeersnet