Handbiker Tim de Vries fietst een ronde met Matthijs Büchli

Tim de Vries Handbiker fietst een ronde met Matthijs Büchli

Handbiker Tim de Vries had onlangs de unieke kans om een ronde te fietsen met Matthijs Büchli. De wielrenner die tijdens de Olympische Spelen van 2016 een zilveren medaille won in de Keirin. Dit bijzondere moment bracht twee verschillende takken van de wielersport samen en liet zien hoe sporters elkaar kunnen inspireren en motiveren. Ongeacht hun persoonlijke uitdagingen en prestaties.

Het verhaal van Tim de Vries handbiker

Tim de Vries “handbiker” is een inspirerend voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen. In mei 1997 verloor hij zijn linkeronderbeen inclusief knie als gevolg van een trampoline-ongeval. Op dat moment was hij een veelbelovende trampolinespringer die net zijn debuut had gemaakt in de A-klasse. De hoogste klasse in de sport. Ondanks deze tegenslag gaf Tim niet op. Na slechts anderhalve week kon hij het ziekenhuis verlaten en zette hij thuis zijn revalidatie voort. In augustus van datzelfde jaar liep hij al op een prothese en slaagde hij erin zijn rijbewijs te halen.

Van revalidatie naar roeien

Hoewel Tim aanvankelijk in de sportschool werkte om zijn conditie op peil te houden. Zocht hij naar een sport waarin hij zich competitief kon meten. Deze drang naar competitie bracht hem in 2005 bij het roeien. Het was een sport die hem fysiek uitdaagde en de mogelijkheid bood om opnieuw doelen te stellen en te bereiken. Tijdens zijn roeicarrière leerde Tim hoe belangrijk het is om mentale veerkracht te combineren met fysieke inspanning. Deze ervaring vormde een cruciale basis voor zijn toekomstige successen in de sportwereld.

De overstap naar handbiken

In september 2010 maakte Tim de overstap naar handbiken, een keuze die zijn leven opnieuw richting gaf. In april 2011 nam hij deel aan zijn eerste World Cup in Sydney, waar hij zowel in de tijdrit als de wegwedstrijd een vijfde plaats behaalde. Handbiken gaf Tim de mogelijkheid om zijn competitieve geest te combineren met een sport die volledig aansloot bij zijn fysieke mogelijkheden. Zijn prestaties in Sydney markeerden het begin van een succesvolle carrière in het handbiken en lieten zien dat hij, ondanks zijn beperking, in staat was om op internationaal niveau te presteren.

Een ontmoeting met Matthijs Büchli

De ontmoeting met Matthijs Büchli was voor Tim de Vries een inspirerend moment. Büchli’s prestatie tijdens de Olympische Spelen van 2016, waar hij een zilveren medaille won in de Keirin, heeft hem tot een icoon in de wielersport gemaakt. Het samen fietsen van een ronde gaf beide sporters de kans om hun passie voor de sport te delen en elkaar te motiveren. Voor Tim was het een bevestiging van zijn overtuiging dat met vastberadenheid en hard werken, elke uitdaging kan worden overwonnen. Deze samenwerking benadrukt hoe belangrijk het is voor sporters om hun ervaringen en verhalen te delen en elkaar te inspireren, ongeacht hun achtergrond of specialisatie.