Joystickbike. Joysticks, om het stuur te vervangen?

Een Zwitserse uitvinder heeft ’s werelds eerste elektrische fiets met een joystick ter vervanging van het stuur geproduceerd en hij gelooft dat het kan worden gebruikt op motorfietsen en scooters.

Yvan Forclaz bouwde de Joystickbike om een leuke en boeiende vorm van fietsen te creëren. “De joystick besturing geeft een uniek gevoel, buitengewoon,” zegt hij.

We zijn weten niet zo goed of motorrijders iets zouden willen besturen dat lijkt op een computer game console of een vliegtuig stuur en de vaardigheden die daar voor nodig zijn om zoiets te besturen.
Echter, uit de video’s lijkt het alsof het uiterst wendbaar is. Wij vragen ons af of het genoeg stabiliteit bij hoge snelheden geeft ten opzichte van conventionele sturen. De ontwerper geeft aan dat er een snelheidsbeperking zit op de fiets door het gebrek aan vering.
Zodra hij een manier heeft gevonden om de fiets meer vering te geven, dan kan de fiets zelfs nog harder.

Een prototype heeft al snelheden behaalt van meer dan 70 km/h en het blijft stabiel, aldus de ontwerper.

De Joystick Bike maakt gebruik van een joystick aan de rechterkant om het voorwiel te sturen via een vaste mechanische verbinding. De handel aan de linkerkant is voor het schakelen en het regelen van de elektromotor.
Maar de ontwerper geeft al aan dat de linker handel kan worden verwijdert en toegevoegd worden aan de joystick.

De Joystickbike debuteerde op de Internationale Tentoonstelling van Uitvindingen in Genève in april 2015.

De Fietssite vind het in ieder geval een gave fiets, en zou hem graag in Nederland op de weg zien.
Of dat werkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Voor goedkeuring voor onze wegen zou hij begrenst moeten worden, aangezien speedpedelecs niet zo hard mogen.
Maar wie weet gaan die regels in de toekomst al weer op de schop, zodra er fietsen komen die veel harder kunnen.

Voor meer informatie : Joystickbike