De onderdelen van de fiets.

De onderdelen van de fiets.

onderdelen van de fietsDe fiets kan ingedeeld worden in de volgende groepen onderdelen:

  • Het frame
  • Het sturend gedeelte
  • De wielen
  • De remmen
  • De aandrijving
  • Het zadel
  • De accessoires

Het frame is het geraamte waar alle onderdelen direct of indirect aan bevestigd worden. Bij eenvoudige fietsen is het frame van gewone stalen buizen gemaakt. Hoogwaardige frames zijn van hoogwaardige staallegeringen of aluminiumlegeringen. In het hoogste marktsegment worden ook titanium en koolstofvezels als constructiemateriaal toegepast. Naast het gebruikte materiaal verschillen frames vooral in maatvoering. De maatvoering van het frame bepaalt in belangrijke mate de gebruikstoepassing van de fiets en wie op de fiets past.

Het sturend gedeelte op de fiets zorgt ervoor dat de fiets door de bocht kan gaan en dat het mogelijk is recht overeind te blijven. Het gemonteerde stuur verschilt sterk per type fiets. Het stuur is dan ook erg bepalend voor de fietshouding en daarmee voor de gebruikstoepassing.

De wielen zorgen ervoor dat de fiets kan rollen. Op de meeste fietsen wordt de wielmaat 622 mm gemonteerd. Mountainbikes hebben iets kleinere wielen van 559 mm. De banden bepalen in sterke mate het comfort en de vering van de fiets. Mountainbikes hebben brede noppenbanden, racefietsen smalle hogedrukbanden met weinig of geen profiel. Bij de stads- en trackingbikes zit de bandbreedte hier ergens tussen in.

De remmen zorgen ervoor dat de fiets veilig en snel tot stilstand gebracht kan worden. De meest eenvoudige fietsen hebben alleen een terugtraprem. Goed kwaliteitsfietsen hebben altijd een met de hand bediende voor- en achterrem. Op sportfietsen voor op de weg en terrein worden over het algemeen lichtgewicht velgremmen gemonteerd. Op de stadsfietsen worden over het algemeen naafremmen gemonteerd. Naafremmen zijn zwaarder maar hebben een betere remwerking in de regen en vragen minder onderhoud.

De aandrijving zorgt ervoor dat de beenkracht efficiënt wordt overgebracht op het achterwiel, het drijvende wiel. Bij eenvoudige stadsfietsen gebeurt dit door middel van één verzet. Bij luxere stadsfietsen via een 3-, 5-, of 7-versnellingsnaaf. Op fietsen voor meer sportief en recreatief gebruik wordt over het algemeen de derailleurversnelling gemonteerd. Met drie tandwielen voor en 7 of 8 tandwielen achter hebben deze fietsen maar liefst 21 of 24 versnellingen.

Accessoires zijn onderdelen van de fiets die niet primair noodzakelijk zijn voor het fietsen, maar de veiligheid, comfort en mogelijkheden van de fiets verhogen. De belangrijkste accessoires zijn voor- en achter verlichting, goede achter- en zijreflectoren en de bel. Deze onderdelen zijn wettelijk verplicht op de fiets. Andere accessoires die algemeen gemonteerd worden zijn: jas- en kettingbeschermers om de kleding te beschermen, spatborden tegen opspattend regenwater, een achter bagagedrager en een slot.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *