De voorderailleur.
- Manuel Gort
- [wpbread]
- derailleurs, fiets, fietsen, kettingblad, Voorderailleur
De voorderailleur.
De voorderailleur wisselt de ketting van kettingblad. Het grote verschil met de achter derailleur is, dat de voorderailleur alleen contact met de ketting maakt op het moment dat hij schakelt. Zie afb. 12 en afb. 13.
De voorderailleur bestaat uit twee hoofdonderdelen:
- De kettingkooi of kettinggeleider. De kooi bestaat uit een linker en een rechter geleider. De ketting loopt vrij tussen deze twee geleiders. Tijdens het schakelen verplaatst de kooi naar buiten of binnen en duwt de zijkant van de kooi de ketting op een ander kettingblad. De buitenste geleider duwt de ketting van een groot naar een kleiner kettingblad. De binnenste geleider duwt de ketting van een klein naar een groter kettingblad.
Voor een goede werking is het van belang dat de geleider evenwijdig staat aan het kettingblad en dat de geleider schuin omhoog beweegt als de ketting van klein naar groot schakelt. De linker- en rechtergeleider zijn aan de onderkant met elkaar verbonden. Deze verbinding dient ervoor om de ketting op te vangen als die van een kettingblad wordt geschakeld. Als deze ontbreekt, kan de ketting overal tussen komen. Zie afb. 14.
- Een parallellogram dat ervoor zorgt dat de kettingkooi op de juiste wijze beweegt. Het principe is vergelijkbaar met dat van de achter derailleur. De voorderailleur kan ook precies gesteld worden door combinatie van een veer en trekkabel. Het parallellogram wordt aan de zitbuis bevestigd. .10 Voorderailleurs kunnen op drie manieren op de fiets gemonteerd worden. 1 Met een klemband, deze wordt om de zitbuis geklemd en is in diverse diameters verkrijgbaar. De diameter waarvoor de klemband geschikt is, staat meestal binnen in de klemband. Diameters die toegepast worden zijn: 28,6, 31,8, 34,9 mm.
Namelijk met een kabel die naar beneden een kabel die naar boven wordt getrokken. Als de kabel naar beneden getrokken wordt spreken we van een pulldown derailleur. Bij deze systemen is een kunststofplaat gemonteerd onder de brackethuls waar de derailleurkabel door loopt. Als de kabel naar boven wordt getrokken spreken we van een top-pull derailleur. Bij fietsen met dit systeem lopen de derailleurkabels meestal over de bovenbuis. Bij het vervangen van een derailleur moet er dus op het type derailleur gelet worden. Een uitzondering hierop is de DIRT derailleurs van SRAM/Sachs. Door een speciale constructie kan deze derailleur zowel van boven als van onderen aangetrokken worden.
Omdat de voorderailleur alleen maar actief is als hij schakelt, zal de voorderailleur veel minder snel slijten dan de achter derailleur. Ook is de eis dat de scharnierpunten volkomen spelingvrij moeten zijn minder kritisch. Slijtage aan de voorderailleur wordt meestal veroorzaakt doordat de ketting niet in alle standen vrij loopt en met de zijkant tegen de kettinggeleider schuurt.
Net als de achter derailleur is de voorderailleur voorzien van twee Stelschroeven die moeten voorkomen dat de ketting van de kettingbladen afloopt. De stelschroef voor de kabellengte ontbreekt bij de derailleur. De kabellengte bij voorderailleurs moet gesteld worden bij de schakelaar of bij de nok op de onderbuis.
Voor meer informatie over het afstellen van de voorderailleur kunt u terecht op de techniek pagina : De voorderailleur afstellen.
[bol_product_links block_id=”bol_57e4224954dfd_selected-products” products=”9200000063330355,9200000020279585,9200000028977736,9200000051890229″ name=”voorderailleur” sub_id=”fiets onderdelen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]