Gebruikte spaakpatronen
- Manuel Gort
- [wpbread]
- fiets, fietsen, fietsspaak, fietsspaken, fietswiel, fietswielen, spaak, spake, wiel, wielen
Gebruikte spaakpatronen
Voor de wielen worden de volgende spaakpatronen toegepast:
- Het radiale spaakpatroon.
Hierbij lopen alle spaken in radiale richting van de naafflens naar de velg. Een radiaal gespaakt wiel is niet geschikt om momenten op de naaf door te geven aan de velg. Dit patroon kan alleen gebruikt worden voor voorwielen waar met een velgrem op geremd wordt.
Dit vlechten is dan bij een gekruist patroon, dat het er mooier uitziet en dat lichter is. Het radiale patroon heeft als nadeel dat het minder vering geeft, en dat de naafflens zwaarder belast wordt. Bij aluminium naven met weinig materiaal tussen het flensgat en de rand van de naaf mag het wiel niet radiaal gespaakt worden. De spaak trekt dan de flens kapot. Aan te raden is om alleen wielen met 28 en 32 spaakgaten radiaal te spaken.
- Het 1 over 4 spaakpatroon.
Bij dit patroon staan de spaken bijna haaks op de naaf. Bij 36-spaakswielen kruist elke spaak dan 4 andere spaken. Dit spaakpatroon is het beste geschikt om een moment op de naaf via de spaken door te geven aan de velg. Dit patroon wordt alleen gebruikt bij wielen met een 622-velg en naven met lage flens. Bij kleinere wielen en naven met hoge flens is het niet mogelijk om 1 over 4 te spaken omdat dan de spaak de spaakkop van de naastliggende spaak raakt.
Het 1 over 4 spaakpatroon geeft het wiel de meeste vering doordat gebruik gemaakt wordt van de langst mogelijke spaak (een langere spaak is slapper).
- Het 1 over 3 spaakpatroon.
Bij dit patroon staan de spaken onder een iets kleinere hoek op de naaf. Bij 36-spaaks wielen kruist de spaak dan 3 andere spaken. Dit patroon wordt in het algemeen toegepast.
- Het 1 over 2 spaakpatroon
Bij dit patroon staan de spaken onder een nog kleinere hoek. Bij 36-spaaks wielen kruist de spaak dan twee andere spaken. Dit patroon wordt alleen gebruikt bij 559 wielen met een trommelremnaaf met twee hoge flenzen.
- Het gecombineerde 1 over 2 en 1 over 3 spaakpatroon.
Dit patroon wordt gebruikt bij 559 wielen met trommelremnaven met een hoge en lage flens. Bij de kant met de hoge flens wordt het spaakpatroon 1 over 2 en bij de lage flens 1 over 3 toegepast.
Overige Encyclopedie
Zitbuis.
Jagen.
Historische rijwiel Verenigingen.
Techniek berichten
Nieuwsbrief abonneer nu.
Op de hoogte blijven van onze nieuwste berichten? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief.