Fietsconferentie mooiKUST juni 2016

Fietsconferentie mooiKUST juni 2016

Bouwen aan de kust, ja of nee? Vaak is voor beide wat te zeggen. In juni fietsen de adviseurs ruimtelijke kwaliteit van mooiKUST langs de Nederlandse kust. Zij brengen de schoonheid en kwetsbaarheid van de kust in beeld. Van de start op 1 juni in Cadzand-Bad tot aan de finish op 29 juni in Delfzijl. Onderweg worden mensen geïnterviewd die beroepshalve zorgen voor een mooie kust. Zo ontstaat een reeks inspirerende filmpjes die de discussie voeden over bouwen aan de kust.

Een groep adviseurs ruimtelijke kwaliteit van mooiKUST fietst in juni elke woensdag een deel van de kust. Ze stoppen op plekken die opvallen of juist vanzelfsprekende schoonheid hebben. Dat kunnen ook beoogde bouwlocaties zijn. Stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, architectuurhistorici, bestuurders, ondernemers, bewoners en recreanten gaan in gesprek over de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse kust in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

Discussie over kustbebouwing

De discussie over bouwen aan de kust liep een paar maanden geleden flink op toen minister Schulz haar regierol wilde beëindigen. Veel mensen haalden de Belgische kust aan als slecht voorbeeld. Anderen zagen de duinen al volgroeien met huisjesparken. Er zijn duizenden handtekeningen verzameld om ‘de kust met rust te laten’. Maar hoe kun je nou over kwaliteit praten als je de kust niet volledig in beeld hebt? De fietsconferentie mooiKUST brengt kennis en beelden samen op de meest bijzondere plekken aan de kust. Mooie bijkomstigheid: mooiKUST anticipeert al op de nieuwe manier van werken van de Omgevingswet.

Uniek initiatief

De fietsconferentie mooiKUST is een uniek initiatief van Dorp Stad & Land, MOOI Noord-Holland, hûs en hiem en Libau. Allemaal organisaties die gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Op vijf woensdagen in juni wordt er gefietst: 1 juni Zeeland, 8 juni Zuid-Holland, 15 juni Noord-Holland, 22 juni Fryslân en 29 juni Groningen.

Inspirerende filmpjes

Wanneer de adviseurs uitgefietst zijn, worden de filmpjes gepubliceerd. Via nieuwsbrieven en sociale media @mooiKUST kan iedereen mooiKUST volgen. De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit ondersteunt mooiKUST met aandacht op de website www.ruimtelijkekwaliteit.nl. Deze filmpjes geven een beeld van de huidige staat van de kust en de mogelijke toekomstscenario’s. Ze dienen als basis voor verdere discussies en beleidsvorming.

Belangrijke gesprekspartners

Tijdens de tocht zullen de adviseurs in gesprek gaan met verschillende belanghebbenden. Dit omvat stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, architectuurhistorici, bestuurders, ondernemers, bewoners en recreanten. Deze gesprekken zijn cruciaal om een breed en genuanceerd beeld te krijgen van de wensen en zorgen die leven omtrent de Nederlandse kustlijn.

Kustbebouwing en ruimtelijke kwaliteit

De kust van Nederland is een waardevol en kwetsbaar gebied. Bebouwing kan economische voordelen opleveren, maar ook ecologische en esthetische nadelen met zich meebrengen. Het is essentieel om een balans te vinden tussen ontwikkeling en behoud van de kust. Door de schoonheid en kwetsbaarheid van de kust in beeld te brengen, hoopt mooiKUST bij te dragen aan een meer geïnformeerde discussie.

Ondersteuning en contactinformatie

Namens mooiKUST zijn de volgende adviseurs bereikbaar voor meer informatie:

Deze contactpersonen kunnen meer vertellen over de fietsconferentie, de resultaten en de impact die ze hopen te bereiken met deze actie. Ze zijn ook beschikbaar voor interviews en verdere vragen over het project en de bredere discussie over kustontwikkeling.

Gevolgen van de omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt, stelt nieuwe eisen aan ruimtelijke ordening en vergunningverlening. De fietsconferentie mooiKUST speelt hierop in door al te werken volgens de principes van deze wet. Dit betekent dat er meer aandacht is voor integrale besluitvorming en participatie van verschillende belanghebbenden. De inzichten die tijdens de fietsconferentie worden verzameld, kunnen bijdragen aan een betere implementatie van de Omgevingswet en een duurzame ontwikkeling van de kust.

De fietsconferentie mooiKUST is een belangrijk initiatief om de discussie over kustbebouwing te voeden met concrete beelden en verhalen. Door de schoonheid en kwetsbaarheid van de kust in beeld te brengen, hopen de organisatoren een breder publiek te betrekken bij de vraagstukken rondom kustontwikkeling. De gesprekken met diverse belanghebbenden en de publicatie van de filmpjes zullen bijdragen aan een meer geïnformeerde en evenwichtige discussie. Volg mooiKUST via nieuwsbrieven en sociale media om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Laatste nieuws

Hoe VAUDE voorop loopt met netto nul doelstelling in 2040
Hoe VAUDE voorop loopt met...
VAUDE verlaagt de uitstoot consequent – Op weg naar VAUDE netto nul 2040 Tettnang, 24 september 2024 – VAUDE, een…
Toertje Bedrijven: Stimuleer jouw team met fietsen en vitaliteit
Toertje Bedrijven: Stimuleer jouw team...
Amsterdam, 3 oktober 2024 – Tijdens de Dutch Cycling Week lanceert Toertje, de innovatieve fiets-app die gebruikers stimuleert om meer…
Schwalbe promoot circulaire economie met Green Marathon en fair rubber
Schwalbe promoot circulaire economie met...
“We Are Recyclists” – Schwalbe publiceert derde CSR-rapport Schwalbe een toonaangevende producent van fietsbanden, heeft zijn derde Corporate Social Responsibility…