Jongeren met glaasje op pakken vaker de fiets.

jongerenHet alcoholgebruik tijdens weekendnachten onder automobilisten is sinds 2002 met twee derde gedaald: 98 procent rijdt nuchter.
Het aantal fietsers onder invloed van alcohol stijgt daarentegen tot wel 80 procent, naarmate de nacht vordert.
Dit en meer blijkt uit twee onderzoeken van SWOV in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen naar alcoholgebruik door jongere automobilisten en door fietsers, in Groningen en Den Haag.

Onder de jongere fietsers blijkt 68 procent onder invloed van alcohol te rijden en dit aandeel loopt op tot 80 procent, afhankelijk van het tijdstip: hoe later, hoe meer fietsers onder invloed.
Gemiddeld hebben deze fietsers een BAG (bloed-alcoholgehalte) van 1,0 g/l, waarmee hun kans op een ongeval met letsel ongeveer vijf keer zo hoog is als die van een nuchtere fietser.

TeamAlert, expert in jongerencommunicatie en gedragsverandering, vindt het alcoholgebruik onder jongeren in het verkeer, ondanks de daling onder automobilisten, een belangrijk aandachtspunt.
De jongerenorganisatie gaat daarom naar uitgaansgelegenheden om met jonge bestuurders én hun passagiers in gesprek te gaan over de gevaren van alcohol in het verkeer.