Werelds Eerste 100% Hergebruikte Koolstofneutrale Band

Werelds eerste 100% hergebruikte koolstofneutrale band onthuld door reTyre

ReTyre zal met trots de Werelds Eerste 100% Hergebruikte Koolstofneutrale Band onthullen op Eurobike 2024. Deze revolutionaire band, gemaakt van 100% hergebruikte materialen. Demonstreert de geavanceerde productietechnologie van reTyre en hun toewijding aan het verminderen van uitstoot. Deze innovatieve band markeert een monumentale stap richting duurzame bandenproductie. Bezoek reTyre in hal 12.1 op stand D21 om de toekomst van milieuvriendelijke bandentechnologie te ervaren.

Een Revolutie in Duurzame Bandenproductie

De koolstofneutrale band van reTyre bevat verschillende unieke materialen. Elk gekozen om hun milieubelasting te minimaliseren:

  • Algen in het Loopvlak. Afkomstig van algenbloei om aquatische ecosystemen te herstellen, eutrofiëring te voorkomen en methaanuitstoot te verminderen.
  • Gerecyclede Para-Aramide in de Banden en Lekbescherming. Gebruikt uit oude kogelvrije vesten in een gesloten kringloop recyclingproces, wat hernieuwbare koolstof bevat en afval vermindert.
  • Post-Consumer Recyclaat (PCR). Afkomstig van lokale afvalstromen met een lage CO₂-equivalent (Kg CO₂-eq).
  • Gerecyclede Visnetten voor de Mantel. Verzameld uit de oceaan, wat de uitstoot met 49% vermindert en het energieverbruik met 15%.

Het Pad naar Koolstofneutraliteit

Friedemann Ohse, leider van het Koolstofneutrale Bandproject bij reTyre, licht het zorgvuldige proces toe om koolstofneutraliteit te bereiken. “De productkoolstofvoetafdruk van deze band is gebaseerd op onze door derden geverifieerde LCA, inclusief het einde van de levensduur. Wat de manier is waarop we al onze producten meten. Onze productie- en transportprocessen zijn geoptimaliseerd om bijna nul uitstoot te bereiken. Het einde van de levensduur is bijna nul dankzij het recyclen van de banden. De algen die in de band worden gebruikt hebben een negatieve CO₂-equivalent, wat eventuele resterende emissies compenseert om een netto nul impact te bereiken. Op deze manier hebben we een koolstofneutraal product zonder gebruik te maken van de welbekende shortcuts, zoals koolstofquota, subsidies of andere niet-productgerelateerde bijdragen.”

Een Wereldwijde Inspanning

ReTyre werkt samen met leveranciers wereldwijd om materialen verantwoord te sourcen. Algen worden geoogst uit meren en oceanen wereldwijd, ondersteund door het VN Ecosysteemherstelprogramma.

co2 bandenmateriaal

Unieke Materialen en Productiemogelijkheden

ReTyre biedt een 100% duurzaam productportfolio, waardoor merken een reeks duurzame banden kunnen aanbieden zonder in te leveren op kwaliteit. Door gebruik te maken van bio-gebaseerde en 100% hernieuwbare materialen die nog nooit in pneumatische banden zijn gebruikt, vermindert reTyre de uitstoot aanzienlijk en produceert volledig herbruikbare banden. Deze aanpak vermindert de uitstoot van broeikasgassen met maximaal 82% in vergelijking met conventionele banden, zoals gedocumenteerd in een door derden geverifieerde cradle-to-cradle LCA.

Friedemann O. vervolgt: “Deze koolstofneutrale band is in een conceptfase en is het resultaat van continue innovatie die laat zien waartoe onze unieke productie in staat is.”

Altijd Duurzame Banden – Werelds Eerste 100% Hergebruikte Koolstofneutrale Band

Naast de baanbrekende koolstofneutrale band zal reTyre het volledige assortiment duurzame producten presenteren, inclusief de nieuwe City Range fietsbandmodellen, speciaal ontworpen voor stedelijke fietsers. Deze banden kenmerken zich door:

  • Bio-gebaseerde en duurzame materialen: Herbruikbare plantaardige elastomeren.
  • Nieuwe loopvlakpatronen: Verbeterd voor betere prestaties en grip.
  • Passende prestaties: Milieuvriendelijk fietsen zonder in te leveren op kwaliteit.
  • Lage koolstofvoetafdruk: Gerapporteerde emissies tijdens productie en door de productlevenscyclus heen geminimaliseerd.
  • Volledig herbruikbaar: Alle reTyre banden, inclusief de nieuwe City Range, zijn ontworpen om 100% herbruikbaar te zijn, wat een nieuwe norm zet in bandenduurzaamheid.
  • Volledige gegevens transparantie: Het bieden van volledige gegevens voor naleving en duurzaamheidstracking.

Het gehele productassortiment van reTyre is duurzaam en gebouwd rond het principe van herbruikbaarheid, een unieke aanbieding in de bandenindustrie. Dit zorgt ervoor dat elk onderdeel van onze banden volledig kan worden gerecycled en hergebruikt, wat een gesloten kringloop circulaire economie bevordert.

Over reTyre

Opgericht in 2015 door visionaire chemische ingenieurs, specialiseert reTyre zich in het ontwikkelen en ontwerpen van innovatieve, duurzame banden en productietechnologie. Oorspronkelijk pionierend in een modulair bandensysteem dat nu wordt gebruikt door klanten in meer dan 30 landen, schakelde reTyre in 2022 over naar massaproductie van duurzame banden, ondersteund door grote groene innovatie fondsen, waaronder Statkraft, Europa’s grootste leverancier van hernieuwbare energie.

Conclusie – Werelds Eerste 100% Hergebruikte Koolstofneutrale Band

ReTyre blijft grenzen verleggen met de introductie van de Werelds Eerste 100% Hergebruikte Koolstofneutrale Band. Bezoek hen op Eurobike 2024 om deze duurzame innovatie zelf te ervaren en meer te leren over de toekomst van milieuvriendelijke bandentechnologie.