MC Move Gebruikershandleiding.

MC Move gebruikershandleiding.

Leestijd

7 minuten.

Gemiddeld genomen tijd dat iemand dit artikel leest.

Kosten

€ 0,-,-

Dit zijn ongeveer de kosten dat wij hebben betaald.

Gereedschap

Geen

Niveau

1/5

Dit is een richtlijn aan de moeilijkheid van de klus.

De Multicycle Move, een toonaangevende elektrische fiets, biedt het beste op het gebied van gemak en mobiliteit. Deze MC Move Gebruikershandleiding is ontworpen om je te begeleiden bij het volledig benutten van de mogelijkheden van je Multicycle Move. Of je nu een ervaren fietser bent of gewoon op zoek bent naar een handige en milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen, deze handleiding zal je voorzien van de nodige informatie en instructies om het meeste uit je Multicycle Move te halen. Leer hoe je de fiets bedient, onderhoudt en aanpast aan je persoonlijke behoeften, en geniet van een naadloze en plezierige fietservaring.

Het systeem – MC Move Gebruikershandleiding.

Het Multi Cycle move systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Acculader
 • Afstandsbediening (1)
 • Display/stuurbediening
 • Drager met uitneembare accu
 • Naafmotor
 • Sensoren: snelheidssensor en trapassensor

(1) Standaard geleverd bij de Elegance-E, Mature-E, Synergy-CAE, Synergy-CLE, optioneel bij Expressive-E en Image-E modellen (modeljaar 2011)

Display.

De MC display bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. LCD scherm
 2. Plusknop
 3. Minknop
 4. Mode
 5. Verlichting/reset
 6. Batterijklep
 7. Lichtsensor
 8. Afstandsbediening aansluiting
 9. Displaykabel aansluiting

Multi cycle Move Display

Accu.

De MC accu bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Laadindicatie
 2. Achterlicht
 3. Remlichten
 4. Laadplug met afdekklep
 5. Slot
 6. Connector

Multi Cycle Move Accu

Afstandbediening.

De MC afstandsbediening bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Plusknop
 2. Minknop
 3. Meeloopstand

Multi Cycle Move afstandbediening

Technische specificaties – MC Move Gebruikershandleiding..

 • Voornaaf motor: 24V 180W – 175 rpm borstelloze motor met vrijloop
 • Accu: Panasonic Lithium-ion, 24V – 11,25 Ah, maximum continu belasting 15A
 • Controller: 24V 15A
 • Achterlicht: Spanninga MIR 6V geïntegreerd achterlicht met rem- en laadindicatie
 • Display: LCD–display met weergave accuconditie, kilometerteller en 15-staps ondersteuningsinstelling

Systeem in en uitschakelen.

Het systeem wordt in- en uitgeschakeld door middel van het contactslot dat in de accu geplaatst is. Het slot kent hierbij de volgende drie standen:

Open-stand
In de open-stand kunt u de accu uit de drager verwijderen. Het systeem is uitgeschakeld in deze stand.

Slot-stand
In de slot-stand is de accu in de drager vergrendeld en is het systeem uitgeschakeld. U kunt de sleutel uit de accu verwijderen.

Contact-stand
Het systeem staat aan en de accu is vergrendeld. Wanneer het systeem aangezet wordt, zal de display aangaan en zal de verlichting inschakelen, indien van toepassing.

* Het systeem wordt automatisch na een uur uitgeschakeld; na drie uur zal ook de controller uitschakelen. Om het systeem weer aan te zetten dient het systeem met de sleutel uit- en weer aangezet te worden.

De Display.

De display toont informatie over het systeem, het gebruik en de buitentemperatuur.

1. Temperatuurweergave
2. Verlichting indicatie
3. Accu indicatie
4. Snelheidsweergave
5. Menu
6. Menu-indicatie
7. Ondersteuningsgraad

a. Plusknop
b. Minknop
c. Menu-knop
d. Verlichting/reset

Kilometerteller
De display werkt als kilometerteller, ook wanneer het systeem is uitgeschakeld. De kilometerteller heeft de volgende basisfunctionaliteiten, naast de weergave van uw snelheid:

› Ritafstand 1
Uw gereden afstand sinds de laatste keer resetten.
› Ritafstand 2
Uw gereden afstand sinds de laatste keer resetten.
› Totale afstand
De totale afstand gereden met uw fiets.
› Tijd
Tijdsweergave van huidige tijd.

Door op de mode-knop te drukken kunt u door bovenstaande functionaliteiten stappen.

Multi Cycle Move - De Display

De Display – instellingen

De volgende onderdelen kunt u instellen op de display.

Afstanden resetten

Om de ritafstanden te resetten, gaat u naar de desbetreffende ritafstand en houdt u de verlichting/reset-knop 4 seconden ingedrukt.
De totale afstand kan niet gereset worden.

Wielomtrek instellen

Om de wielomtrek in te stellen, loopt u met de menu-knop (c. in afbeelding ) door het menu tot de ‘Totale afstand’ in
beeld is. Houd vervolgens de verlichting/reset-knop 3 seconden
ingedrukt. Er verschijnt een viercijferig getal in beeld; dit is de wielomtrek in millimeters. Met de plus- en de min-knoppen kan deze waarde aangepast worden. Standaard staat de wielomtrek op 2.205 mm.

Tijd instellen

Om de tijd in te stellen, loopt u met de menu-knop (c. in afbeelding) door het menu tot de tijd in beeld is. Houd vervolgens de verlichting/reset-knop 3 seconden ingedrukt. De tijdsindicatie gaat knipperen; nu kunt u de tijd instellen.

Multi Cycle Move - De Display

De Displa – batterij vervangen.

Wanneer het systeem niet aanstaat werkt de kilometerteller op een CR-2032, 3V knoopbatterij. Deze batterij bevindt zich in de achterkant van de display.

Verlichting.

De verlichting zal automatisch aan/uit gaan wanneer het systeem aangeschakeld is, afhankelijk van het omgevingslicht. Met de verlichting-knop op de display kan de verlichting handmatig aan- en uitgeschakeld worden.

Het ‘lamp’ symbool links bovenin het scherm geeft aan of de verlichting aan of uit is geschakeld. Ook gaat de achtergrondverlichting van de display aan wanneer de verlichting van uw fiets aan staat.

Het systeem schakelt de verlichting automatisch aan en uit. Met de verlichting/reset-knop kan de verlichting handmatig bediend worden.

Afstandbedinging – Loophulp.

De loophulp of afstandsbediening wordt aan de linker kant van het stuur, naast de remgreep gemonteerd. Met dit apparaat kan de mate van ondersteuning geregeld worden en kan de loophulp ingeschakeld worden.

 1. Plusknop
 2. Minknop
 3. Loophulp

Ondersteuning

Het instellen van de ondersteuningsgraad gaat zoals het instellen van de ondersteuningsstand op de display. Met de plus-knop wordt meer ondersteuning gegeven, met de min- knop wordt de mate van ondersteuning verlaagd.

Loophulp

De loophulp is bedoeld om de fiets met u mee te laten rijden, bijvoorbeeld wanneer de fiets uit een dieper gelegen fietsenstalling omhoog geduwd moet worden. Bij de loophulp- functie zal de fiets met max. 6 km/u rijden.

Om de loophulp te activeren houdt u de loophulp-knop ingedrukt. Zodra de knop losgelaten wordt of wanneer er met de achterrem geremd wordt, zal de loophulp uitschakelen.

Multi Cycle Move afstandbediening

Accu laden.

De accu kan zowel op de fiets als los opgeladen worden. De accu is eenvoudig uit de drager te verwijderen door het contactslot naar de open-stand te draaien en de accu uit de drager te schuiven.

Om de accu op te laden, steekt u eerst de stekker van de lader in het stopcontact. Verwijder vervolgens de rubberen beschermkap uit de laadplug aan de zijkant van de accu en sluit de accu aan op de lader. U kunt iedere 230 Volt (220-240V~,
50Hz) contactdoos gebruiken.
Afhankelijk van uw fiets wordt er een 5A (type SC1150B-30V) of 1,6A lader (type RL07-16P3) meegeleverd. De laadtijden voor deze laders bedragen respectievelijk ongeveer 4 en 8 uur als de accu leeg is.

De indicatie-leds op de bovenkant van de accu zullen oplichten wanneer de accu opgeladen wordt. Aan de hand van deze indicatie-leds is af te lezen hoe vol de accu is. Wanneer alle vijf leds continu branden is uw accu vol.

Uw MC beschikt over een Li-Ion accu, dit betekent dat de accu geen geheugen effect heeft waardoor de capaciteit af zou nemen. Uw accu hoeft dus niet leeg te zijn om het opnieuw op te laden. Het systeem schakelt automatisch uit wanneer de accu leeg is.

Accu beveiliging.

Uw MC accu is voorzien van een beveiligingssysteem dat er voor zorgt dat de accu zoveel mogelijk in topconditie blijft. Als de accu te ver ontlaadt, zal de accu automatisch in een slaapstand vallen. Deze slaapstand beschermt de accu nog voor
een korte periode (enkele weken) tegen een te diepe ontlading die zeer schadelijk is voor de accu. De slaapstand wordt automatisch opgeheven door de accu te laden.

Remlicht.

Het MC systeem is uitgerust met een remlicht, dat geïntegreerd is in het achterlicht. Deze zal oplichten wanneer de achterrem gebruikt wordt. Het remlicht zal alleen functioneren wanneer het systeem aan staat.

Onderhoud.

Het MC systeem heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Voorkom bij schoonmaakwerkzaamheden dat er water op en in de elektrische componenten terecht komt!

Doordat u met ondersteuning gemakkelijker hogere snelheden bereikt dan zonder ondersteuning, worden sommige onderdelen zoals de remmen extra zwaar belast. Wij adviseren u om uw fiets regelmatig bij uw MC-dealer langs te brengen voor controle en onderhoud van uw fiets.

Veiligheidsinstructies – MC Move Gebruikershandleiding..

Wij verzoeken u onderstaande veiligheidsvoorschriften nauwkeurig te lezen en op te volgen om letsel en schade aan het product of andere eigendommen te voorkomen. Deze veiligheidsvoorschriften dient om u en iedereen om u heen te beschermen.

Accu
 •  Stel de accu niet bloot aan hoge temperaturen of open vuur.
 • Gebruik de accu niet voor andere apparatuur.
 • Gebruik alleen de voorgeschreven acculader om de accu op te laden.
 • Demonteer of wijzig de accu niet. Bij breken van garantiezegel vervalt de garantie.
 • Verbind de positieve en negatieve accupolen niet met elkaar.
 • Houd de accu uit de buurt van water. Water over een accu gieten kan leiden tot kortsluiting en oververhitting van de accu.
 • Laat de accu niet onderdompelen in water. Het onderdompelen van de accu in water kan onherstelbare schade veroorzaken.
Acculader
 • Demonteer of wijzig de acculader niet.
 • Gebruik de acculader niet om andere accu’s dan de MC accu op te laden.
 • Stel de acculader niet bloot aan schokken, bijvoorbeeld door hem te laten vallen. Houdt de acculader uit de buurt van water.
 • Bedek de acculader niet en plaats er geen voorwerpen op.
 • Plaats de acculader stevig op een vlakke ondergrond. Het gebruik van de acculader ondersteboven kan defecten, brand of een elektronische schok veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat de stekker altijd goed in het stopcontact steekt.
 • Raak de stekker niet met natte handen aan.
 • Trek niet aan het snoer, maar aan de stekker om deze uit het stopcontact te halen. Doe dat met beleid.
 • Oefen geen druk uit op het snoer of de stekker. Het tussen een muur en een raam klemmen van het snoer, of het plaatsen van zware voorwerpen op het snoer of de stekker kan elektrische schokken of brand veroorzaken.
 • Gebruik geen stopcontacten, koppelstukken of bedrading voor een ander voltage dan het aangegeven voltage voor de netstroom.
 • Vervang de acculader direct door een nieuw origineel exemplaar bij zichtbare schade aan kabels of behuizing.
Algemene veiligheidsvoorschriften MC Move Gebruikershandleiding.
 • Houd de acculader en accu buiten bereik van kinderen en huisdieren.
 • Draai de cranks/pedalen niet rond wanneer de accu op de fiets wordt opgeladen. Het snoer kan om het pedaal of trapas gaan draaien, wat schade aan de stekker, elektrische schokken of brand kan veroorzaken.
 • Laad nooit de accu als het systeem aan staat.

 

Tips en opmerkingen:

 • Als u de accu langdurig niet gaat gebruiken, dan dient u de accu geheel geladen en bij voorkeur op kamertemperatuur te bewaren.