Kettingkasten – kettingbeschermer.

Kettingkasten – kettingbeschermer.

Kettingkasten - kettingbeschermerEen kettingkast of kettingbeschermer op de fiets beschermt de benen en kleding tegen de vieze ketting en voorkomt dat de broek tussen de ketting en kettingblad komt.
Daarnaast kan een geheel gesloten kettingkast de ketting zelf beschermen tegen vuil en regen.

Kettingkasten zijn er in drie varianten:

 1. De gesloten kettingkast waarin de ketting geheel is ingepakt.
 2. Het kettingscherm dat de ketting afschermt aan de bovenkant en bij het kettingblad.
 3. De kettingbladring die de ketting afschermt bij het kettingblad.

Fabrikanten monteren op fietsen zonder versnellingen en fietsen met versnellingsnaaf meestal een geheel gesloten kettingkast. Voor fietsen met derailleurversnellingen zijn er geen gesloten kettingkasten te krijgen. Hoewel fabrikanten af en toe prototypes presenteren zijn ze er nog niet in geslaagd een elegante, goed werkende kettingkast voor het derailleursysteem te ontwerpen.

Het rendement van een ketting neemt af als die slecht gesmeerd is en er vuil tussen de schakels komt. Door de ketting goed in te pakken kan deze rijkelijk gesmeerd worden, wordt de smeerolie niet weggespoeld door de regen en krijgt vuil geen kans tussen de schakels te komen. Een ketting die goed is ingepakt hoeft minder vaak gesmeerd te worden, zal minder snel slijten en heeft een hoger rendement.

Een goede kettingkast zorgt ervoor dat het onderhoud aan de ketting voor de consument minimaal is en dat de ketting lang soepel blijft lopen. Een slecht functionerende kettingkast heeft het tegenovergestelde effect. Water dat binnendringt blijft in de kast staan, spoelt alle smeerolie weg en zorgt ervoor dat de ketting gaat roesten. Een aanlopende kettingkast zorgt voor extra rendementsverliezen. Doordat de ketting niet zichtbaar is, ziet de consument niet dat de ketting gesmeerd moet worden en doet het dan ook niet. Een ketting die in een gesloten kettingkast ligt is lastig te verwijderen net zoals de kettingkast zelf. De consument heeft dan ook geen zin om een defect aan de kettingkast te verhelpen.

Kettingkasten - kettingbeschermerHelaas waren de kettingkasten vroeger zo gemaakt dat ze zeer lastig te monteren waren en snel kapot gingen, waardoor ze een slechte reputatie hebben. Tegenwoordig bestaat de kettingkast uit een kunststof boven- en onderkast en is de montage een stuk eenvoudiger.

De montage van een kunststof gesloten ketttingkast gaat als volgt :

 • Breng de bracketbeugel aan op het frame.
 • Controleer of de ketting vrij loopt van de grote beugel.

 1. Afbeelding 8a. De twee delen van de kast goed uitbuigen, aangezien de ketting hier doorgevoerd moet worden bij het opsteken.
 2. Afbeelding 8b De bovenkast aanbrengen over kettingwielen voor en achter. De bevestigingskoppelschroef door het gat van het insteekmontuur voeren en vastdraaien; aan de voorkant rechtstreeks.
 3. Afbeelding 8c De onderbak, na het uitbuigen voor kettingdoorvoer, aanbrengen en goed laten in klikken. De bevestigingskoppelschroef achter weer door het gat van het insteekmontuur voeren en vastdraaien; aan de voorkant rechtstreeks
 4. Afbeelding 8d Controleer of de kast overal goed is ingeklikt en of de ketting vrijloopt. Indien dit laatste niet het geval is, dan de kast voorzichtig, door middel van de grote beugel voor of het insteekmontuur achter, bijbuigen tot de ketting vrijloopt. Eventueel de ketting door middel van de kettingspanners bijspannen wanneer bij het stuiteren de slappe ketting in de onderbak slaat.
 • Draai de asmoer los en breng het insteekmontuur aan tussen de borgmoer en eventueel de opvulring. Het insteekmontuur is goed aangebracht als de ketting precies boven het gat voor de bevestigingsschroef loopt.Kettingkasten - kettingbeschermer
 • Draai de asmoer zodanig aan dat het opsteekmontuur nog te verdraaien is.
 • Buig de twee delen van de kettingkast uit zodat de ketting er tussendoor kan lopen.
 • Breng de bovenkast aan over de ketting, kettingbladen tandkransje.
  Zet de bovenkast achter en Voor Vast.
 • Breng de onderkast aan en laat deze goed in de bovenkast klikken.
  Zet de onderkast vast.
 • Draai de asmoer vast en controleer of de ketting vrijloopt in de kettingkast

De kettingkast is er voor verschillende wielmaten. De maat van de kettingkast wordt aangegeven door de Wielmaat in inches. Voor fietsen met een 33-tands kettingblad zijn er nog geen gesloten kettingkasten te verkrijgen. Stadsfietsen met een 33-tands kettingblad uit de Nexus-groep zijn daarom voorzien van een open kettingscherm.

Het open kettingscherm wordt algemeen toegepast op fietsen met derailleurversnellingen voor recreatief en algemeen gebruik (de diverse type hybrides).
Ten opzichte van de gesloten kettingkast heeft het kettingscherm het nadeel dat het de ketting niet beschermt tegen water en vuil.
Daar tegenover staat dat de ketting veel makkelijker toegankelijk is, het kettingscherm makkelijker te monteren en demonteren is, het kettingscherm minder snel beschadigt, het wiel makkelijker te verwijderen is en het kettingscherm minder snel aanloopt.
Het kettingscherm wordt vastgezet met beugels bij de staande of liggende achtervork en het bracket. afbeelding 10

De kettingring wordt vooral toegepast op fietsen voor sportief gebruik, zoals mountainbikes en de sportieve hybrides.
De kettingring biedt een stuk minder bescherming dan het kettingscherm.
De ring voorkomt dat een broek tussen de kettingbladen kan komen en dat de benen of broek smerig worden als je tegen het kettingblad stoot.

Eenvoudige kettingringen worden op het kettingblad en Crank geklikt.
De luxere ringen worden net als de kettingbladen vastgezet op de spiderarm van de Crank.
De diameter van de kettingring moet net iets groter zijn dan de diameter van het grote kettingblad.

 

 

[bol_product_links block_id=”bol_57e57b8de4b47_selected-products” products=”9200000017120802,9200000020922974,9200000053528828,9200000038750196″ name=”kettingkast” sub_id=”fiets onderdelen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]