Racefietsen waarop de profs hun overwinningen pakken

Racefietsen waarop de profs hun overwinningen pakken

Wielrennen is een laagdrempelige sport, waarbij er voor iedere portemonnee en ieder type rijder een fiets beschikbaar is. Of je nu dagelijks lekker toert om in beweging te blijven, of traint voor een loodzware Gran Fondo als de Marmotte. Er is een racefiets die past bij je plan. Maar ook de fietsen van de profs zijn gewoon beschikbaar in de plaatselijke fietsenwinkel!

Racefietsen voor prestatiegerichte renners

Alle merken onderscheiden in grote lijnen 3 soorten racefietsen. Als je dat wegzet in etappe soorten voor de profs zijn dat: klim fietsen voor bergetappes, aero fietsen voor vlakke etappes, performance fietsen voor etappes met bijvoorbeeld kasseien of grindstroken. Wat voor al deze racefietsen altijd geldt is dat de profs met de best mogelijk afmontage rijden. Wat houdt dat in? Merken gebruiken Shimano of SRAM schakelonderdelen. Voor Shimano-rijders worden prof fietsen gemonteerd met Shimano Dura-Ace Di2 onderdelen. SRAM kent als meest hoogwaardige serie de SRAM RED eTap AXS serie. Beide series zijn elektronisch. Daarnaast kennen deze series ook schijfremmen en vaak ook een ingebouwde vermogensmeter, waarop de renners de kracht die ze leveren kunnen uitlezen op de fietscomputer.

Naast afmontage van de schakel- en remonderdelen is ook het gebruik van het materiaal gericht op topprestaties. Dat betekent dat het materiaal zo licht en aerodynamisch mogelijk is. Trek racefietsen komen bijvoorbeeld in verschillende soorten carbon (of aluminium bij racefietsen voor een minder budget). De meest hoogwaardige racefietsen worden opgebouwd met het meest hoogwaardige carbonsoort en met de meeste arbeidsuren om zo licht en snel mogelijk te zijn.

Ten slotte spelen ook de wielen en banden een rol bij racefietsen. Afhankelijk van het parcours zullen renners met de beste wielen voor de omstandigheid rijden. Altijd een combi van snel, licht en duurzaam. Gaan ze de bergen in, dan is lichtheid de belangrijkste factor bij racefietsen. Vlakke etappes vragen om aerodynamische velgen, over het algemeen zie je ze dan met hoge velgen. En Parijs-Roubaix-achtige parcoursen vragen om stevige en duurzame wielen. Banden moeten zo weinig mogelijk rolweerstand geven en toch stevig zijn om lekrijden tegen te gaan.