Sport en voeding.
- Manuel Gort
- 4 minuuten
- 148
- drinken, eiwitten, energie, energiebehoefte, eten, gezonde voeding, glucose, hersteltips, hydratatie, koolhydraten, maaltijden voor sporters, spierherstel, sport, sportdieet, sportdranken, sporthydratie, sportmaaltijden, sportprestaties, sportvoeding, trainingsvoeding, vetverbranding, voeding, voeding na het sporten, voedingsrichtlijnen, voedingstips
Sport en voeding gaan hand in hand. Wie sport, let op zijn voeding om af te vallen, sterker te worden, en meer uithoudingsvermogen en kracht te krijgen. Maar wanneer moet je wat eten en drinken? Om optimaal te presteren tijdens trainingen of wedstrijden, zijn er richtlijnen voor wat je het beste kunt eten en drinken voor, tijdens en na het sporten.
Voeding voor het sporten
Het is aan te raden om ongeveer twee tot drie uur voor een training of wedstrijd een goede maaltijd te eten, samen met voldoende drinken (ongeveer een halve liter water). Dit zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt voor de inspanning. Het is belangrijk om geen grote hoeveelheden vlak voor een training of wedstrijd te eten. Het verteren van voedsel vraagt veel energie van je lichaam. Als je tegelijkertijd veel zuurstof nodig hebt voor je spieren, ontstaat er een conflict. Dit kan leiden tot maagklachten en verminderde prestaties.
Kies vlak voor het sporten niet voor maaltijden die veel vet, eiwit of voedingsvezels bevatten. Het lichaam doet er te lang over om dit te verteren. Ook sterk gekruid eten, producten zoals prei en ui, en koffie kunnen tijdens het sporten voor problemen zorgen.
Je kunt vlak voor het sporten nog wel iets eten. Denk daarbij aan:
- Een kleine portie van je normale maaltijd.
- Een volkoren boterham met halvarine en pindakaas of hazelnotenpasta (liefst 100% noten zonder toevoegingen).
- Een volkoren cracker met halvarine en kaas (30+) of geitenkaas.
- Yoghurt, eventueel aangevuld met wat stukjes fruit.
- Groenten zoals wortel of komkommer.
Sport niet op een lege maag. Voor het sporten heb je energie nodig, en je krijgt er echt geen betere vetverbranding van. Als je glucosegehalte te laag wordt, loop je zelfs het risico flauw te vallen. Zorg ervoor dat je voor de inspanning voldoende vocht hebt binnengekregen. Je zult gaan zweten, dus het is belangrijk om voor, tijdens en na het sporten voldoende te drinken.
Voeding tijdens het sporten
Tijdens een langdurige inspanning is het aan te raden om toch wat te eten. Dit kan soms lastig zijn en iets van je tijdsprestaties verminderen, maar het is heel belangrijk. Voor sporten langer dan een uur heeft je lichaam de extra energie nodig. Er zijn voldoende gels en repen op de markt die je snel van energie kunnen voorzien. Ook speciale sportdranken kunnen je helpen je energie op peil te brengen.
Denk niet dat je met sportdranken ook voldoende vocht binnenkrijgt. Water is nog altijd de beste dorstlesser en wordt snel door het lichaam opgenomen om de reserves aan te vullen. Krijg je snel dorst tijdens het sporten, dan heb je eigenlijk al te weinig gedronken voordat je begon.
Voeding na het sporten
Eet normaal na een zware inspanning. Of het nu gaat om ontbijt, lunch of diner. Ga niet overmatig eten, want dat is niet nodig. Een normale maaltijd geeft voldoende voedingsstoffen om je lichaam te herstellen. Zorg er ook hier voor dat je voldoende drinkt. Als je hevig hebt getranspireerd, heeft je lichaam weer veel vocht nodig om gehydrateerd te blijven.
Het is belangrijk om niet te vergeten dat goed eten en drinken je prestaties en herstel aanzienlijk kunnen verbeteren. Er zijn genoeg boeken en bronnen beschikbaar die je meer inzicht kunnen geven in sport en voeding.
Belangrijke tips voor sportvoeding
- Voor het sporten: Eet een uitgebalanceerde maaltijd met koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd bent door water te drinken.
- Tijdens het sporten: Gebruik sportdranken en energiegels om je energie op peil te houden tijdens langdurige inspanningen. Blijf gehydrateerd met water.
- Na het sporten: Vul je glycogeenvoorraad aan met een koolhydraatrijke maaltijd en herstel je spieren met eiwitten. Vergeet niet om te hydrateren.
Samenvatting
Het juiste voedingspatroon kan een wereld van verschil maken in je sportprestaties. Of je nu een fanatieke atleet bent of gewoon actief wilt blijven, voeding speelt een cruciale rol. Plan je maaltijden zorgvuldig rond je trainingsschema en luister naar je lichaam. Zo haal je het beste uit jezelf en geniet je meer van je sportieve activiteiten.