3D-geprinte roestvrijstalen fiets ‘on show’

3d_print_fiets_001-800x455Een team van TU Delft-studenten ontwierp en printte een roestvrijstalen frame van de fiets om het potentieel aan te tonen van deze nieuwe 3D-printmethode. De studenten bewezen de sterkte van het frame door met de fiets rond te rijden in de stad Delft.

De fiets is een resultaat van een onderzoeksproject van het Industrieel Ontwerpen 3D Building FieldLab. De studenten bereikten het doel van hun drie maanden durende project, het printen van het frame van de fiets, met de hulp van MX3D in Amsterdam.

“3D printen is geëxplodeerd in populariteit in de afgelopen tien jaar, maar voor printen van middelgrote tot grote schaalobjecten, zijn er zijn steeds aanzienlijke beperkingen in de technologie. Deze methode van 3D-printen maakt het mogelijk metalen voorwerpen te produceren van middelgrote tot grote schaal met bijna totale vormvrijheid.”

3d_print_fiets_002Het team
Het Arc Bicycle team bestaat uit vijf studenten:

  • Harry Anderson (Industrial Design, RMIT University, Melbourne)
  • Stef de Groot (Industrieel Ontwerpen, Delft)
  • Ainoa Areso Rossi (Civiele Techniek en Geowetenschappen, Delft)
  • Sjoerd van de Velde (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen, Delft)
  • Joost Vreeken (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Delft)

Meer over de fiets
De fiets werd gepresenteerd tijdens de Dies Natalis van de TU Delft op 8 januari en zal worden tentoongesteld tijdens de conferentie Matching for new materials – Expanding the horizon op 15 februari in Neuss, Duitsland.

Het project werd gecoördineerd door dr. Jouke Verlinden, onderzoeker en coördinator van de 3D Building FieldLab & researcher on Human-Centered Digital Fabrication bij de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft.

Bron : http://www.io.tudelft.nl/nl/actueel/artikel/detail/3d-geprinte-roestvrijstalen-fiets-on-show/