Politiek wil maatregelen tegen diefstal E-bikes.
- Manuel Gort
- 3 minuuten
- 123
- aangifte diefstal, bewaakte fietsenstalling, BOVAG, diefstal van E-bikes, duurzame mobiliteit, E-bike diefstal, e-bike gebruik, E-bike kosten, elektrische fiets, fiets graveren, fietsbeveiliging, fietsdiefstal, fietsenstalling, fietsstalling aanpassen, fietsveiligheid, Fietsverzekering, framenummer, nederland, politiek en E-bikes, verzekeren van E-bikes
Volgens het NRC zouden er in 2015 totaal meer dan 9000 elektrische fietsen gestolen zijn. Dit is gebaseerd op cijfers van grote verzekeraars van elektrische fietsen.
De politiek vindt de stijging verontrustend, onder meer omdat de E-bikes een duurzaam alternatief zijn voor scooters, brommers en in sommige gevallen auto’s. De partij wil het gebruik van de elektrische fietsen dan ook zoveel mogelijk faciliteren.
Oorzaken diefstal van E-bikes
Diverse oorzaken worden genoemd die diefstal van E-bikes beïnvloeden. Het gebrek aan geschikte stallingen worden vaak genoemd. De politiek wil weten hoeveel E-bikes er zijn gestolen, en of er een toename merkbaar is. Diverse partijen vanuit de politiek dragen bij aan de oplossing, door te kijken of de huidige fietsenstallingen aangepast kunnen worden, om zo ook de stalling van E-bikes te verbeteren.
Kosten E-bike
Een elektrische fiets kost meestal meer dan € 2000,- euro per stuk. Een verzekering van de fiets kost tot nu toe net zoveel als een gewone fiets. In 2014 zijn er in totaal 1.051.000 nieuwe fietsen verkocht in Nederland, aldus de BOVAG. Ruim 21% van daarvan waren E-bikes. Daarmee is ruim 1 op de 5 nieuwverkochte fietsen een E-bike. Nederlanders zijn echte fietsers, en jaarlijks leggen we gezamenlijk ruim 14,5 miljard kilometer met de fiets af. Een groot deel van het toegenomen fietsgebruik komt voor rekening van de e-bike, die is goed voor 12 procent van het totale aantal fietskilometers.
Veilig stallen van de fiets
Gezellig een eindje gefietst en u wilt de fiets even weg zetten? Lees onderstaande tips om uw fiets veilig te stallen!
- Koop een goed tweede slot waarmee u de fiets (naast het reguliere fietslot) vast kan maken.
- Zet de fiets altijd even vast, ookal bent u ”maar even” weg.
- Maak de fiets herkenbaar en stal deze in een plek waar veel mensen komen. Fietsdieven vinden het niet fijn om bekeken te worden tijdens hun illegale activiteiten.
- Is er een bewaakte stalling in de buurt? Gebruik dan altijd de bewaakte stalling i.p.v. de reguliere stalling.
Handig om te doen
- Noteer de gegevens van uw fiets zoals het framenummer. Dit helpt niet dat voorkomen wordt dat uw fiets wordt gestolen, maar vergroot wel de kans dat u herenigt wordt met uw fiets. Bij aankoop van een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op de aankoopbon. Bewaar deze dus altijd goed!
- Laat uw fiets graveren. Veel fietsen hebben een framenummer, indien dit niet aanwezig is kunt u bijvoorbeeld een ander uniek nummer in het frame laten graveren.
Toch gestolen
- Toch gestolen? Doe dan atlijd aangifte bij de politie. Veel mensen doen geen aangifte van een gestolen fiets omdat ze er van uitgaan dat er toch niets met de aangifte wordt gedaan. Hoe meer aangiften er worden gedaan, des te groter wordt de prioriteit voor de politie om de aangiften serieus te nemen. Aangiften doen gaat tegenwoordig ook veel sneller, u hoeft er geen eens de deur voor uit, het kan via de computer: www.politie.nl/aangifte.