Batterij pakket winterperiode!

Elektrische fietsen zijn een speciaal kindje in de fietsenbranche, ze hebben wat meer aandacht nodig dan de rest van de fiets.
Denk maar eens aan een display die beschadigd kan raken, een kabelbreuk, maar het belangrijkste (en duurste) element is toch wel het batterij pakket.

Batterij pakket

Het begint al bij het opladen van een elektrische fiets. Dit lijkt simpel, maar toch zijn er een paar zaken waarmee u rekening moet, kunt houden om de levensduur van uw accu te vergroten.
Dit zal zeker helpen om langer plezier te hebben van uw elektrische fiets , aangezien bij slecht of verkeerd gebruik u snel voor een hoge uitgave komt te staan omdat u sneller dan verwacht een nieuwe of gereviseerde accu nodig heeft.
Net als bij reguliere batterij pakketten wordt de levensduur van uw batterijen pakket uitgedrukt in laadcycli of laadbeurten.
De meest gebruikte batterij technieken zijn NIMH (verouderd batterij pakket), Lithium Ion (Meest voorkomend nu) en de nieuwste een veelbelovende technologie is LiFePo4 (topsegment batterij pakketten).

Waarmee moet u rekening houden:

Batterij pakketMisschien vertellen wij u niks nieuws, maar zoals u dan wel weet hebben batterijen last van de weersomstandigheden die invloed hebben op de prestatie van de accu en uw fiets.
Zoals actieradius (hoeveel kilometers kan ik op een batterij lading rijden), het laden van de batterij en de ondersteuning.
Dit kan al op gaan spelen bij batterij pakketten vanaf 10°C en lager en kan de prestaties van de elektrische fiets enorm beinvloeden.

En nu

Hieronder geven we een aantal tips, weetjes en belangrijke dingen wat u kunt doen om zowel in de zomer als vooral nu in de winter om optimaal uw batterijen pakket te gebruiken.
De tips die wij geven zijn over het algemeen van belang voor de meeste batterij pakketten. Maar bij twijfel neem altijd contact op van uw dealer.

Tips, weetjes en belangrijke acties om een zo lang mogelijke levensduur te realiseren in deze winterperiode:

Tip 1 : Laad en bewaar het batterij pakket in een verwarmde omgeving (leg de accu nooit op de verwarming dit is zeer slecht voor de accu).
Tip 2 : Laad de accu nooit gelijk op na dat u gefietst heeft, leg de accu in een verwarmde ruimte voor een uurtje of twee zodat de batterij op temperatuur is gekomen en laad hem dan pas op.
Tip 3 : Pas op dat de batterij niet helemaal leeg is, dit kan het batterij pakket ernstig beschadigen en als gevolg hiervan onbruikbaar worden. Bij een Lithium Ion batterijen pakket hoeft hij niet helemaal leeg te zijn om weer opgeladen te worden.
Tip 4 : Een accu hoeft niet constant aan de lader als de elektrische fiets een tijdje niet gebruikt wordt. Wel is het aan te raden om zo nu en dan de batterijen pakket weer even op spanning te brengen. Dit kunt u doen om de drie a vier weken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg. Of ga ook in de wintermaanden een blokje om en breng de accu daarna weer op spanning.
Tip 5 : Er zijn voor enkele batterij pakketten jasjes te krijgen om uw pakket tegen de kou te beschermen en zo meer kilometer te kunnen halen in de winter periode.
Tip 6 : Hou de banden spanning van de fiets goed in de gaten, heeft u te zachte banden dan werkt dat tegen u en verminderd de actieradius van de elektrische fiets.
Tip 7 : Hou er rekening mee dat een batterijen pakket elk jaar batterijcapaciteit verliest. Dit is per jaar ongeveer tussen de 5 en 10%, dat betekend dus in het ergste geval dat er met drie jaar nog maar 70% in de accu zit.
Dit is bij een batterijen pakket van bijvoorbeeld 14.5 Ah nog maar ongeveer 10 Ah en met vijf jaar nog maar de helft. Houd daar wel rekening mee.

Temperatuurgrenzen van batterijpakketten:

Tijdens opladen

(in°C)

Tijdens gebruik

(in°C)

Opslag (50-80% lading)

(in°C)

ION li-ion PMU4 0 tot +45 -15 tot +60 -10 tot +35
ION li-ion PMU3 -5 tot +50 -15 tot +50 -10 tot +35
ION Nimh -10 tot +45 -15 tot +55 -10 tot +35
Emotion 0 tot +45 -15 tot +45 -10 tot +35
Bosch 0 tot +40 -4 tot +40 -10 tot +50
Yamaha 0 tot +45 -20 tot +80 -10 tot +35
Remove 0 tot +45 -5 tot +45 -10 tot +35
TranzX 0 tot +45 -20 tot +60 5 tot +25
Shimano w.n.v.o.g w.n.v.o.g w.n.v.o.g

w.n.v.o.g = Wordt naar vraag over gedaan.

Het opladen bij lage temperaturen neemt meer tijd in beslag dan normaal.

Wintertip!

Laad het batterijpakket bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal sneller opladen. Ook is dan de starttemperatuur hoger, wat gunstig is voor de actieradius.

[bol_bestsellers limit=”8″ block_id=”bol_5849ce5d3a4f6_bestsellers” cat_id=”17976″ name=”batterijenpakket” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”100%” show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]