TU Delft werkt aan Gazelle-fiets die vallende fietsers rechtop houdt.

gazelleErkenning voor de innovatiedrang van Koninklijke Gazelle. De TU Delft heeft namelijk de Nationale Sportinnovator Prijs gewonnen voor het meetfietsproject ‘Met de sensorbike sneller en veiliger door de bocht’. Dit is een van de beste sportinnovatie-ideeën van het jaar, zo werd vandaag bekend op het Sportinnovator Event XL in Eindhoven. Gazelle is nauw betrokken bij dit project. Samen met de TU Delft werkt ze aan een slimme fiets die bijstuurt als de rijder dreigt te vallen.

Het meetfietsproject vergroot de veiligheid. En dat is nodig, want het aantal fietsongelukken neemt toe. Dit heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is de instabiliteit op de fiets van mensen die wat ouder zijn. Het antwoord hierop is de zelf-stabiliserende fiets. Dit is de allereerste tweewieler met een systeem, ontwikkeld door de TU Delft, dat een fiets rechtop kan houden dankzij een motor in het stuur. Deze motor stuurt bij op het moment dat de fietser dreigt om te vallen. Met behulp van deze innovatie kunnen de fiets en rijder vanaf een snelheid van 4 kilometer per uur stabiel gehouden worden. Het achterliggende idee is dat mensen van alle leeftijden zonder gevaar kunnen blijven fietsen.

Het winnende project bestaat uit twee componenten. De samenwerking tussen de TU Delft en Koninklijke Gazelle heeft enerzijds maatschappelijke impact, want ze vergroot de veiligheid van fietsers. Anderzijds creëert de TU Delft samen met Team Giant-Alpecin, actief op het hoogste niveau in de wielersport, meerwaarde op sportief gebied. Dat is het tweede deel. De insteek is om samen met de ploeg de daaltechniek te verfijnen. Dat gebeurt met een speciale fiets die metingen verricht en zo inzicht geeft in de snelheid en het stuur- en remgedrag van renners. Via een app krijgen de sporters en begeleiders feedback op hun keuzes in testritten. Zo weten zij hoe het optimale stuur- en remgedrag eruit zien.

Meerwaarde voor samenleving en topsport
De winst van de Nationale Sportinnovator Prijs is een belangrijke erkenning. De organisatie ontving maar liefst 63 voorstellen. De jury, met daarin vertegenwoordigers van sportbonden, de overheid, de wetenschap en de technologiesector, kende de prijs toe aan het meetfietsproject vanwege de meerwaarde van voor zowel de samenleving als topsport. De Nationale Sportinnovator Prijs bestaat uit een subsidie van 50.000 euro. Die gebruiken de TU Delft en haar partners om de resultaten van eerder onderzoek om te zetten naar twee tastbare producten. Dr. Daan Bregman, coördinator van het TU Delft Sports Engineering Instituut, nam de prijs dinsdag in ontvangst.