Fiets achterop de auto niet altijd verzekerd.

Fiets achterop de auto niet altijd verzekerd

de fiets achterop de auto verzekerd? Met de komst van de lente trekken veel mensen eropuit met hun fiets. Of je nu gaat mountainbiken, een racefiets meeneemt of gewoon je e-bike of stadsfiets wilt gebruiken, het is gebruikelijk om deze achterop de auto te vervoeren met een fietsenrek. Wat veel mensen echter niet weten, is dat hun fiets onderweg niet altijd verzekerd is voor schade. Het is belangrijk om de details van je verzekeringen te kennen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Autoverzekering of fietsverzekering: Wat is gedekt?

Wanneer je je fiets achterop de auto vervoert, is het belangrijk om te weten dat de dekking van je autoverzekering afhankelijk is van wie de schade veroorzaakt. Als een andere bestuurder tegen jouw auto aanrijdt en daarbij je fiets beschadigt, dan is de autoverzekeraar van de veroorzaker verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade aan je fiets. Dit lijkt eenvoudig, maar de situatie wordt ingewikkelder als jijzelf de schade veroorzaakt.

Stel je voor dat je per ongeluk achteruit tegen een paaltje rijdt, waardoor je fiets beschadigd raakt. In dit geval is het belangrijk om te weten dat je autoverzekeraar wettelijk niet verplicht is om deze schade te vergoeden. Dit geldt ongeacht de dekking die je hebt, of het nu WA, WA + beperkt casco of volledig casco is. De enige verzekering die schade aan je fiets in een dergelijke situatie vergoedt, is een fietsverzekering.

Diefstal van de fiets: Wat je moet weten

Onderweg stoppen om te pauzeren of iets te bezichtigen is vaak onderdeel van de reis, maar het brengt risico’s met zich mee, vooral als het gaat om de veiligheid van je fiets. Dure fietsen worden regelmatig gestolen van fietsendragers, en het is belangrijk om te beseffen dat je fiets in dit geval niet gedekt is door je autoverzekering. Hoewel de fietsendrager zelf als een accessoire van de auto wordt beschouwd en dus onder de autoverzekering valt, geldt dit niet voor de fietsen die erop bevestigd zijn.

Ook je inboedelverzekering biedt in dit geval geen dekking, omdat je fiets zich niet in je schuur of woning bevindt. Als je je fiets op je fietsendrager wilt verzekeren tegen diefstal, is het daarom verstandig om een aparte fietsverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je fiets goed gedekt is, ook wanneer je onderweg bent.

Reisverzekering: Een slimme extra optie?

Naast een fietsverzekering kan ook een reisverzekering een slimme keuze zijn wanneer je met de fiets op pad gaat. Echter, het is belangrijk om goed op de vergoedingen te letten, want veel reisverzekeringen vergoeden slechts een maximumbedrag. Dit bedrag kan vaak niet toereikend zijn voor de kosten van een dure fiets. Het is daarom essentieel om de polisvoorwaarden van je reisverzekering zorgvuldig door te nemen voordat je op reis gaat.

Voorbereid de weg op – fiets achterop de auto verzekerd?

Als je van plan bent om met je fiets op pad te gaan en deze achterop de auto te vervoeren, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je begrijpt welke verzekering dekking biedt voor schade aan je fiets en in welke situaties dit van toepassing is. Overweeg het afsluiten van een fietsverzekering om ervoor te zorgen dat je fiets volledig beschermd is tegen zowel schade als diefstal, zelfs wanneer deze onderweg is. Zo kun je met een gerust hart genieten van je fietstochten, waar je ook heen gaat.

Advertentie 2

Laatste nieuws

Minister Madlener zet in op meer helmgebruik onder fietsers
Minister Madlener zet in op...
Een ambitieus plan om fietsveiligheid te verbeteren met Denemarken als voorbeeld. Een helm dragen op de fiets is in Nederland…
Keuzehulp fietshelm kopen: Waar moet je op letten?
Keuzehulp fietshelm kopen: Waar moet...
Een fietshelm kopen lijkt eenvoudig, maar er zijn belangrijke punten om rekening mee te houden. Van bescherming tot pasvorm en…
RAI Vereniging Introduceert Keurmerk voor Veilige E-Bikes
RAI Vereniging Introduceert Keurmerk voor...
Veilige e-bikes keurmerk – RAI Vereniging werkt samen met overheid en industrie om veiligheid en betrouwbaarheid van e-bikes te waarborgen.…

Laatste nieuws

Nieuwsbrief abonneer nu.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste berichten? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief.

Fietsroutes: