Fiets achterop de auto niet altijd verzekerd.

verzekerdNu het lente is, gaan veel mensen erop uit met de fiets. Direct vanuit huis maar ook vanaf een andere leuke plek. En dus worden mountainbikes, racefietsen, e-bikes maar ook gewone stadsfietsen op het fietsenrek gezet, dat achterop de auto is gemonteerd. Let op: je fiets is achterop de auto niet altijd verzekerd voor schade die je onderweg oploopt.

Autoverzekering of fietsverzekering: dekking verschilt

Voor de autoverzekering maakt het veel uit wie de veroorzaker is van de schade aan je fiets. Rijdt er iemand anders tegen jouw auto aan en raakt daardoor je fiets beschadigd? Dan moet de autoverzekeraar van de veroorzaker de schade aan je fiets betalen.
Maar heb jij de schade per ongeluk veroorzaakt dan ligt het wat lastiger. Je kunt bijvoorbeeld achteruit tegen een paaltje zijn aangereden, waardoor je fiets schade heeft opgelopen. Je autoverzekeraar hoeft dit wettelijk niet te vergoeden. Het maakt daarbij niet uit welke dekking je hebt, WA, WA + beperkt casco of volledig casco. De enige verzekering die deze schade wel vergoedt is een fietsverzekering.

Diefstal van de fiets

Stop je onderweg naar je bestemming? Zorg dan dat je je fiets(en) in het zicht houdt. Want zeker dure fietsen worden nog wel eens van een fietsendrager gestolen. De fietsendrager zelf wordt gezien als een accessoire bij de auto, maar dat geldt niet voor de fiets(en) zelf. En dus vallen ze niet onder de dekking van de autoverzekering. Omdat je fiets niet in je schuur staat, valt hij ook niet onder de dekking van je inboedelverzekering.

Wil je je fiets op je fietsendrager verzekerd hebben? Kies dan voor een fietsverzekering. Een reisverzekering is ook een slim idee, maar let goed op de vergoedingen. Want reisverzekeringen vergoeden meestal maar een maximumbedrag.