Fietsroute Carboonland.

(0)

Brunssum,
limburg,
Nederland
Fietsroute Carboonland

Knooppunten

35
74
79
78
47
45
49
50
51
06
101
53
54
55
93
25
85
26
35

Fietsroute Carboonland.

De Fietsroute Carboonland is een fascinerende route die je meeneemt door een gebied rijk aan industriële geschiedenis, natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Deze route is vernoemd naar het Carboon, de geologische periode waarin steenkool, essentieel voor de mijnbouw in de regio, werd gevormd. Terwijl je fietst langs oude mijnmonumenten in de oostelijke mijnstreek, krijg je een levendig beeld van hoe de mijnindustrie het landschap en de gemeenschappen hier heeft gevormd en getransformeerd.

Een van de natuurlijke hoogtepunten langs de route is de Brunssummerheide, een heuvelachtig gebied van heide en bos dat zich uitstrekt tussen Brunssum, Landgraaf en Heerlen. De Brunssummerheide is niet alleen een prachtig natuurgebied, maar het is ook historisch betekenisvol met de voormalige mijn Hendrik aan zijn rand. De mijn Hendrik, bekend om zijn productie van vetkool, was de diepste mijn van Nederland, en zijn aanwezigheid heeft het landschap en de lokale economie diepgaand beïnvloed.

Rijke mijnbouwgeschiedenis

Niet ver daarvandaan lag de staatsmijn Wilhelmina, een andere sleutelspeler in de rijke mijnbouwgeschiedenis van het gebied. De mijn was gelegen bij Kasteel Strijthagen, een gebied dat nu bekend staat om zijn prachtige visvijvers en een zorgvuldig gerestaureerde watermolen, wat bijdraagt aan de pittoreske kwaliteit van de route.

Een bijzonder cultureel aspect langs de Fietsroute Carboonland is de wijk Beersdal in Heerlen. Deze voormalige mijnwerkerskolonie onderscheidt zich door zijn unieke Lotharingse bouwstijl, die in Nederland zeldzaam is. Het biedt een fascinerende kijk op de leefwijze van mijnwerkers en hun gezinnen, en hoe de mijnbouwindustrie niet alleen het landschap, maar ook de architectuur en stedelijke ontwikkeling heeft beïnvloed.

De Fietsroute Carboonland is meer dan alleen een fietstocht; het is een diepe duik in het culturele, industriële en natuurlijke erfgoed van de regio. Terwijl je langs deze route fietst, word je omringd door de schoonheid van de natuur, getuige van de transformatieve kracht van de industrie en geraakt door de diepe sporen die de mijnbouw in de lokale gemeenschappen heeft achtergelaten. Het is een route die niet alleen het lichaam uitdaagt met zijn heuvelachtige terrein, maar ook de geest prikkelt met zijn rijke verhalen en geschiedenis.

Auto parkeren en route oppakken.

Start uw fietstocht in Brunssum door uw auto te parkeren op de parkeerplaatsen langs de Akerstraat in Brunssum. Eenmaal klaar om te vertrekken, begint uw avontuur door de rotonde over te steken. Zodra u voor het bord van Euro Parcs staat, slaat u rechtsaf het zandpad op (voor het zandpad ziet u het bord 35 staan) en volgt u het pad dat leidt naar Knooppuntenroute 35. Dit is het startpunt van een memorabele route die u door de prachtige omgeving van Heerlen en Brunssum zal voeren.

Reviews Fietsroute Carboonland.!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute Carboonland.
Akerstraat 134
6445 AN
Brunssum
limburg
Nederland
GPS 50.9264468,
5.9756314
fietsroute Carboonland kaart

Route informatie: Fietsroute Carboonland.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 37 km.
Duur van de route: ca. 3:00 uur.
Hoogste punt route: ca. 170 Meter.
Laatste update: 3 February 2024
Totale aantal weergeve: 34

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute