Goed wegdek voor fietser belangrijker dan kortste route.

fietspad-800x455Een fietspad met vlak wegdek van hoge kwaliteit is voor fietsers belangrijker dan kortste route.

Dat blijkt uit een onderzoek van Royal HaskoningDHV en de TU Eindhoven.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van een masterstudie van TU/e-student Rens van Overdijk bij het bureau, waarbij gezocht is naar omgevingskenmerken die routekeuze van fietsers en de keuze om te gaan fietsen bepalen.

Voor het onderzoek is aan 728 mensen gevraagd een keuze te maken tussen verschillende fietsroutes die werden omschreven door reistijd en route-comfort aspecten.

Doel van het onderzoek is om verkeersmodellen te verbeteren, waarin de fiets tot nu slechts een bescheiden plaats inneemt.

Uit het onderzoekt blijkt dat het type fietspad, de wegdek kwaliteit en het ontwijken van hellingen op de route meer invloed heeft op de routekeuze van fietsers dan het verkorten van de reistijd met vier minuten.

Ook blijkt dat de aanwezigheid van een fietsvoorziening veel belangrijker wordt gevonden door e-fietsers dan door gewone fietsers en dat het belang van de wegdekkwaliteit groter wordt als de ritafstand toeneemt.

Verder komt uit het onderzoek dat de invloed van reistijdverkorting groter is voor woon-werk fietsverkeer dan voor een bestemming met recreatieve doeleinden.Daarnaast liet een vervoerwijzekeuze-experiment zien dat route-comfort een positieve invloed heeft op de keuze om te gaan fietsen.

De modal split in verkeersmodellen zou dus niet langer moeten plaatsvinden op basis van een statische verhouding tussen de keuze voor de fiets, auto of openbaar vervoer, maar zou moeten worden gerelateerd aan de aanwezige faciliteiten en de kwaliteit van de infrastructuur, zo concluderen de onderzoekers.

Bron : Gazelle