Prominente rol Haagse fiets op Biënnale Marokko.

Prominente rol Haagse fiets op Biënnale Marokko

Haagse fietsen hebben dit jaar een opvallende en centrale rol gekregen tijdens de Marrakesh Kunstbiënnale. Het grootste kunstevenement in Afrika. Het evenement dat van 24 februari tot en met 8 mei plaatsvindt. Verwacht zo’n 100.000 bezoekers en biedt een unieke kans om Marrakesh op een milieuvriendelijke manier te verkennen.

Pikala: Haagse fietsen als hoofdtransport in Marrakesh

Voor het eerst in de geschiedenis van de Biënnale wordt het hoofdtransport verzorgd door fietsen, in plaats van de gebruikelijke taxi’s. Dit is te danken aan de Haagse stichting Pikala. Die als hoofdpartner van het transport is gekozen. De stichting, opgericht door de 25-jarige Cantal Bakker, heeft als missie om tweedehands fietsen uit Nederland op te knappen en te gebruiken voor duurzame mobiliteit in Marokko.

Bij vorige edities van de Biënnale werden bezoekers door taxibedrijven door de stad vervoerd. Dit jaar kunnen zij Marrakesh ontdekken op authentieke Haagse fietsen. Die zijn omgetoverd tot kunstwerken door lokale kunstenaars. “Ik heb altijd met bewondering naar de fietscultuur in Nederland gekeken,” zegt Amine Kabbaj, directeur van de Biënnale. “Dat Pikala nu tweedehands fietsen in Marokko opknapt en die met kunstenaars hier omtovert tot echt bijzondere fietsen. Sluit perfect aan bij de Biënnale.”

Het ontstaan van Pikala

Het idee voor Pikala ontstond toen Cantal Bakker. Een Haagse met een passie voor fietsen, in Marrakesh de potentie zag voor een grootschalig fietsproject. Bakker had al ervaring met het geven van fietslessen aan vluchtelingen in Den Haag en fietste zelf door Europa van Nederland naar Italië. Begin 2015 besloot ze om haar passie en ervaring te gebruiken om het gebruik van fietsen in Marrakesh te bevorderen.

“Het is een enorm moeilijk, maar spannend avontuur,” aldus Bakker. “Fietsen is gezonder en kan een halt toeroepen aan het gebruik van al die slecht onderhouden scooters en brommers die hier een enorme luchtvervuiling veroorzaken.” Haar initiatief wordt nu breed gedragen en gewaardeerd, niet alleen door de inwoners van Marrakesh, maar ook door de internationale kunstgemeenschap.

Een Duurzaam Alternatief

Het gebruik van fietsen tijdens de Marrakesh Kunstbiënnale past in een bredere beweging naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. In een stad waar de luchtkwaliteit vaak wordt aangetast door vervuilende voertuigen, biedt fietsen een schoon en gezond alternatief. De keuze om de Biënnale te laten draaien op fietsmobiliteit benadrukt de potentie van duurzame oplossingen in stedelijke omgevingen.

Pikala heeft niet alleen als doel om fietsen beschikbaar te maken voor de bevolking van Marrakesh, maar ook om bewustzijn te creëren over de voordelen van fietsen. Door het project te combineren met kunst, bereikt Pikala een breed publiek en wordt fietsen gepromoot als een stijlvolle en praktische manier om zich door de stad te verplaatsen.

De Toekomst van Fietsen in Marrakesh

Het succes van Pikala tijdens de Marrakesh Kunstbiënnale zou wel eens de start kunnen zijn van een bredere acceptatie van fietsen in de stad. Als meer mensen overstappen van vervuilende voertuigen naar fietsen, kan dit een significante impact hebben op de luchtkwaliteit en de algehele leefbaarheid van Marrakesh.

Cantal Bakker blijft vastberaden om fietsen in Marokko te promoten en ziet veel potentie voor de toekomst. “Ik hoop dat dit project niet alleen tijdens de Biënnale blijft, maar dat het een blijvende impact zal hebben op de manier waarop mensen in Marrakesh zich verplaatsen.”

Haagse fietsen Marrakesh Kunstbiënnale

De Haagse fietsen van stichting Pikala spelen een prominente rol tijdens de Marrakesh Kunstbiënnale 2016. Dit project, dat tweedehands fietsen opknapt en integreert in het stedelijke landschap van Marrakesh, biedt een duurzaam en gezond alternatief voor vervuilende voertuigen. Met de steun van de Biënnale en de inzet van lokale kunstenaars, lijkt de toekomst van fietsen in Marrakesh veelbelovend.