Prominente rol Haagse fiets op Biënnale Marokko.

bienale-fietsen-800x455Haagse fietsen spelen een prominente tijdens het grootste kunstevenement in Afrika, de Marrakesh Kunstbiënnale. Het evenement waar zo’n 100.000 bezoekers worden verwacht, is op 24 februari gestart en duurt tot en met 8 mei.

De Biënnale heeft de Haagse stichting Pikala gekozen als hoofdpartner van transport in Marrakesh. Bij vorige edities van de Biënnale vervoerden taxibedrijven de bezoekers, nu kunnen zij op Haagse fietsen Marrakesh ontdekken. “Ik heb altijd met bewondering naar de fietscultuur in Nederland gekeken”, zegt directeur Amine Kabbaj van de Biënnale. “Dat Pikala nu tweedehands fietsen in Marokko opknapt en die met kunstenaars hier omtovert tot echt bijzondere fietsen, sluit perfect aan bij de Biënnale.”

De 25-jarige Haagse Cantal Bakker heeft het project opgezet. Ze gaf in Den Haag al fietsles aan vluchtelingen en fietste zelf vorige zomer van Nederland via Duitsland en Frankrijk naar Italië. Ze ontdekte begin vorig jaar de mogelijkheden voor een groots fietsenproject in Marrakesh. “Het is een enorm moeilijk, maar spannend avontuur”, aldus Bakker. “Fietsen is gezonder en het fietsen kan een halt toe roepen aan het gebruik van al die slecht onderhouden scooters en brommers die hier een enorme luchtvervuiling veroorzaken.”