Je nieuwe fiets verzekeren: verstandig of onzin?
- Manuel Gort
- 5 minuuten
- 366
- ART-2, atb, dagwaarde, e-bike, elektrische fiets, fiets, Fietsverzekering, jaarpremie, mauntainbike, racefietsen, tweedehands fiets
Als je een nieuwe of een goede tweedehands fiets hebt gekocht vraag je je wellicht af of het verstandig is deze te verzekeren. Fietsen zijn nu eenmaal gewilde objecten voor het dievengilde en zeker in de grote steden is de kans op diefstal van je fiets reëel.
Echter betaal je voor een fiets verzekering uiteraard ook een premie en daarom is het de vraag of een fiets verzekering nuttig en rendabel is. Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden, het is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de waarde van de fiets.
Als eerste is een algemene stelregel voor verzekeringen: verzeker alleen zaken waarvan je bij verlies of diefstal niet zelf de financiële schade kunt of wilt dragen. Voor een fiets verzekering kun je dit in algemene zin ook stellen. Als je je fiets wel verzekert, dan is het in ieder geval aan te bevelen om online de premies van fietsverzekeringen te vergelijken en dit niet direct bij aankoop in de fietsenwinkel af te sluiten. De premies kunnen namelijk aanzienlijk verschillen, vergelijken loont dus.
Goedkopere of tweedehands fiets verzekeren
Als jouw mooie net aangeschafte tweedehands fiets een dagwaarde heeft van laten we zeggen 200 á 300 euro, dan is het doorgaans minder gebruikelijk om daar een fiets verzekering voor af te sluiten. De jaarpremie voor de verzekering is dan al snel een derde of misschien de helft van de waarde van de fiets. Tel daarbij op dat deze fiets waarschijnlijk minder snel gestolen zal worden dan een veel duurdere fiets. Ook is een schade van 200 euro voor de meeste mensen wel op te brengen. Een goed slot of dubbel slot voor deze fiets is waarschijnlijk een betere investering dan een verzekering voor de fiets.
Elektrische fiets verzekeren
Anders is het met een dure nieuwe fiets of een elektrische fiets. De nieuwprijs van een elektrische fiets ligt al snel boven de 1500 euro. Hierbij is het antwoord op de vraag wel of niet verzekeren meestal heel anders. Als je uitgaat van het feit dat de jaarpremie van veel verzekeringen voor elektrische fietsen onder de honderd euro blijven, dan loont het in tegenstelling tot onze goedkope tweedehands fiets, hier veel meer om de e-bike te verzekeren. Ook zijn e-bikes zeer in trek bij fietsendieven en is het risico op diefstal dan ook hoger.
Racefietsen en mountainbikes verzekeren
De meeste fietsverzekeraars bieden hun verzekering ook aan voor racefietsen en mountainbikes. Dit zijn vaak dure fietsen en verzekeren tegen diefstal is dan ook geen overbodige luxe. Waar echter veel racefietsers tegenaan lopen is dat de verzekeraar eist dat de fiets op slot wordt gezet met een gecertificeerd ART-2 slot. Deze sloten, die er ook in kettingvorm zijn, zijn echter vrij zware en lompe sloten en dat maakt het vooral voor racefietsers een dilemma. Een racefiets moet namelijk zo licht mogelijk zijn, dus met zo min mogelijk accessoires en attributen die meegenomen moeten worden.
Conclusie: wel of niet je fiets verzekeren?
Zoals we in deze voorbeelden laten zien is wel of niet verzekeren dus sterk afhankelijk van de waarde en het type van de fiets. Van de andere kant zijn fietsverzekeringen doorgaans niet heel duur. Voor een paar euro per maand is je kostbare fiets al verzekerd en ga je wellicht toch een stukje ontspannener de weg op. Daarnaast is ook schade door vernieling of een ongeval vaak meeverzekerd en sommige verzekeraars bieden zelfs pechhulp voor de fiets aan.
Tips om je fiets te beveiligen
Of je nu wel of niet je fiets verzekert, onder het motto van voorkomen is beter dan genezen, geven we je nog een paar tips om de kans op diefstal van je fiets te verminderen.
Tip 1: Plaats het slot zo hoog mogelijk
Als je je fiets vastzet met een kabel- of kettingslot, plaats deze dan zo hoog mogelijk aan je fiets. Op deze manier maak je het voor dieven moeilijker om het slot door te zagen, door te knippen of kapot te slaan.
Tip 2: Bevestig het slot aan het frame
Je ziet het regelmatig: alleen nog een voorwiel in het fietsrek of aan de brugleuning. Als je alleen het voorwiel vastmaakt, dan is het voor kwaadwillenden een koud kunstje om het wiel los te draaien en de rest van je fiets mee te nemen. Een ander voorwiel halen ze dan wel weer ergens anders vandaan. Maak je fiets daarom altijd vast aan het frame, of nog beter: aan het frame én het wiel.
Tip 3: Stal je fiets op drukkere plekken of in een bewaakte fietsenstalling
Als je de mogelijkheid hebt, stal je duurdere fiets of elektrische fiets dan bij voorkeur in een bewaakte fietsenstalling. Deze zijn vrijwel altijd te vinden bij treinstations in de wat grotere plaatsten en daar betaal je doorgaans niet veel voor. Ook bieden gemeenten soms bewaakte stallingen aan waar je gratis je fiets kunt stallen.
Als er geen bewaakte stalling in de buurt is, zorg er dan in ieder geval voor dat je je fiets stalt op een plek waar het wat drukker is en waar het goed verlicht is. Hier voelt de fietsendief zich toch wat minder gemakkelijk, vooral als je fiets een goed slot heeft en de dief met zwaarder gereedschap aan de slag moet.