Waar moet je op letten bij een lange fietstocht?

Waar moet je op letten bij een lange fietstocht

Wanneer je een lange fietstocht aan het plannen bent, zijn er allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Er komt nog wel wat meer bij kijken dan je van tevoren zou denken. In deze blog gaan we een aantal zaken bij langs die erg belangrijk zijn wanneer je een lange fietstocht wilt gaan afleggen.

Geschikte kleding

Tijdens een lange fietstocht wil je de juiste kleding aan hebben om zo comfortabel mogelijk te reizen. Zoals in de inleiding ook naar voren kwam, is het in dit geval handig om van te voren te informeren naar de weerssituatie. Op basis hiervan kan je de kleding die je aantrekt afstemmen. Zorg altijd voor goed ventilerende kleding (zeker als het warmer is), zodat je niet nat van het zweet op de fiets komt te zitten. Verder is het ook handig om isolerende kleding te dragen wanneer je in de kou wilt gaan fietsen. Zorg er ook altijd voor dat je regenkleding bij je hebt voor het geval dat.

Laat de fiets vooraf nakijken

Als je een lange fietstocht wil maken, is het natuurlijk wel fijn als je dat op een goede fiets doet. Je wilt tijdens je rit niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Het is dus aan te raden om vooraf even langs de fietsenmaker te gaan. Het is dan handig om de hele fiets even te laten nakijken om zeker te weten dat je met een goed gevoel de fietstocht kan gaan maken. Verder kan het in veel gevallen ook een aanrader zijn om de tocht op een elektrische fiets te doen, bijvoorbeeld op een Bosch accu fiets. Dit is vooral een leuke optie als je minder mobiel bent of graag wat meer ondersteuning wilt. Een elektrische fiets is ideaal voor lange tochten. Wanneer je erg vermoeid bent onderweg, kan je de fiets even laten meehelpen om toch nog op gang te blijven. Zorg er tijdens je rit ook voor dat je de elektrische fiets oplader niet vergeet. Je wilt niet halverwege met een lege accu stilstaan. Je kunt de fiets opladen bij verschillende fietsoplaadpunten door heel Nederland!

Eet en drink genoeg

Wat je allemaal meeneemt tijdens een lange fietstocht is erg van belang. Je moet er voor zorgen dat je de gehele reis voorzien bent van genoeg eten (o.a. snelle suikers) en drinken. Qua eten kan je denken aan; dextro, proteine repen, fruit enzovoort. Wat voor drinken je meeneemt is meer eigen voorkeur, zorg op zijn minst voor voldoende water en je kan eventueel een energie drankje meenemen. Zorg ervoor dat je iets nuttigt tussendoor. Zo kun je je energie behouden.