4 tips om veilig te fietsen in een stad
- Manuel Gort
- 3 minuuten
- 199
- autoverhuur, dode hoek, e-bike, elektrische fiets, fiets, lichten, plan, route, veilig, verkeersregels, weekendje, zichtbaar
Ga je een auto huren Lissabon omdat je naar de Portugese hoofdstad gaat voor een weekendje weg? Je kunt er dan ook voor kiezen om juist een fiets te huren in deze stad. De kans is groot dat dit goedkoper is, al kan het wel onveiliger zijn. De verkeer is immers erg druk in zo’n grote stad, waardoor je niet altijd veilig bent op een tweewieler. Om toch veilig te kunnen fietsen in een stad, kun je gebruik maken van de onderstaande tips. Zo zul je zonder verwondingen thuis komen!
Houd je aan de verkeersregels
Het is aanlokkelijk om de wetten van de weg te negeren, aangezien fietsen vrij klein zijn en gemaakt zijn om hun weg te vinden uit het vreselijke verkeer. Helaas stellen ongeduld en het overtreden van verkeersregels de fietser bloot aan tal van gevaren. Net als auto’s wordt van fietsen verwacht dat ze alle rijregels volgen. Je mag nooit door rood rijden. Het loopsignaal is voor voetgangers, niet voor fietsers. Wacht op het groene licht voordat je verder gaat, ook in een auto die je hebt geregeld via autoverhuur. Deze regels helpen je vermijdbare ongevallen te voorkomen.
Doe de lichten aan
‘s Nachts veilig blijven op je tweewieler is net zo belangrijk. Fietsen moeten minimaal een voor- en achterlicht hebben die ook daadwerkelijk beide werken. In feite zal fietsen zonder licht in veel landen worden gearresteerd of een boete krijgen van de politie. Voor meer veiligheid springen enkellichten in het oog en helpen ze andere weggebruikers om de beweging van je voeten te volgen terwijl je trapt. Licht op je fiets is dus een goede manier om je weg te vinden en je ’s nachts veilig te houden, wat bij een auto huren Rotterdam ook belangrijk is natuurlijk.
Blijf zichtbaar en veilig
Het is belangrijk om altijd zichtbaar te blijven. Als automobilisten je kunnen zien, is het onwaarschijnlijk dat je geraakt wordt. Blijf bijvoorbeeld uit de dode hoeken van auto’s, bussen en zware vrachtwagens, dit veroorzaakt namelijk veel ongevallen in steden. Vermijd in het bijzonder ook inhalen en rijden aan de rechterkant van grote voertuigen, dit moet je echt aan de linkerkant doen. Soms kan het zelfs beter zijn om helemaal niet in te halen in een stad. Ook helpen felgekleurde reflecterende helmen en andere reflectors op de achterkant om de zichtbaarheid te verbeteren en je ’s nachts veilig te houden.
Plan je route veilig
Sommige stedelijke wegen zijn veel veiliger en vriendelijker voor fietsers en een manier om dergelijke plaatsen te lokaliseren is door je mobiele kaart te gebruiken. Met Google Maps kun je je bijvoorbeeld houden aan aangewezen routes en rijstroken die als minder druk worden beschouwd en geschikt zijn voor fietsen. Bovendien hebben veel steden specifieke fietspaden voor fietsers. Deze rijstroken zijn duidelijk gemarkeerd, dus je zult geen moeite hebben om je weg te vinden. In andere steden worden fietspaden gedeeld met voetgangers. Wees dus alert om botsingen te voorkomen met de mensen die er lopen en de andere fietsers.