68% van fietsers wil liever een e-bike dan een scooter

68% van fietsers wil liever een e-bike dan een scooter

Nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Ook het voornemen om meer te bewegen staat bij velen hoog op het lijstje van goede voornemens, bijvoorbeeld door vaker de fiets te pakken. In samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht deed Pricewise onderzoek onder 500 Nederlanders die een fiets bezitten naar de mening over de (elektrische) fiets en de scooter. Hieruit blijkt dat maar liefst 68% eerder een e-bike zou kopen dan een scooter. Ook op andere vlakken komt de e-bike in 2022 goed uit de verf. Pricewise licht de cijfers toe.

E-bike wint het op meerdere vlakken

In 2021 was de elektrische fiets razendpopulair. In het onderzoek van Pricewise kwam aan bod wat de redenen van e-bikebezitters waren om een e-bike te kopen. Vooral de snelheid van een e-bike en de inspanning die het vergt in vergelijking met een normale fiets werden als redenen genoemd om een e-bike te kopen.

Een mogelijke reden om eerder voor een e-bike te kiezen ten opzichte van een snorfiets, is de verwachte helmplicht voor snorfietsers per 1 januari 2023. Voor een bromfiets en motorfiets is deze helmplicht er al, maar vanaf 1 januari 2023 geldt dit mogelijk dus voor alle scooters. Bezitters van een reguliere e-bike met trapondersteuning van maximaal 25 km/u hoeven deze helmplicht vooralsnog niet te verwachten.

Nieuw imago e-bike

Het stoffige imago van de e-bike maakt plaats voor een hipper imago. Zo zou van de millennials met een fiets de meerderheid (66%) eerder een e-bike nemen dan een scooter. Verder is meer dan de helft (52%) van de millennials met een fiets het oneens met de stelling dat een e-bike meer iets voor 50-plussers is.

Scooterverzekering duurder vind fietsers

Hoewel een e-bike volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) in de categorie motorrijtuigen valt, is een verzekering met WA-dekking niet verplicht. Een scooterverzekering is wél verplicht zodra de scooter op iemands naam staat. De maandelijkse premie voor een scooterverzekering is over het algemeen een stuk hoger dan bij een e-bikeverzekering. Ondanks de niet geldende verplichting, is het afsluiten van een e-bikeverzekering voor velen wel verstandig; een kwalitatief goede e-bike kost immers al snel rond de € 1.500,-. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid (64%) van de e-bikebezitters al een fietsverzekering heeft afgesloten voor haar of zijn e-bike. Bij 8% van de e-bikebezitters is de e-bike zelfs al eens gestolen.

Bron: Pricewise.nl68% van fietsers wil liever een e-bike dan een scooter