Bikepacking: wat heb je hiervoor nodig?
- Manuel Gort
- 3 minuuten
- 875
- bikepacking, fietssoorten, fietstassen, gravelbike, nederland, outdoor, sportvoeding, voorvork, wildernis
Bikepacking is de nieuwe trend voor outdoor fans in Nederland en daarbuiten. Met zo min mogelijk bagage, een fiets en een goede dosis energie een regio, land of continent verkennen. Overnachten onder de sterrenhemel, wakker worden met zonsondergang en pasta koken op een gaspitje in de ongerepte natuur. Je kunt de tocht zo lang of kort maken als je maar wilt – van twee dagen tot enkele maanden of jaren. Online fietsenwinkel bikester.nl schreef onlangs een artikel over bikepacking over de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op tour gaat.
Het type fiets voor Bikepacking
Je kunt in principe je eigen fiets ombouwen tot een geschikte metgezel voor je tocht door er de juiste fietstassen aan te bevestigen. Maar uiteraard zijn er bepaald fietssoorten die grote voordelen met zich mee brengen. Vooral de mountainbike, de trekkingfiets en de gravelbike zijn geschikt voor meerdaagse fietstochten. Afhankelijk van het soort ondergrond waar je op gaat rijden, kies je degene uit die het beste bij jou past. Rijd je op ruig of in de bergen, kies dan voor de mountainbike.
Ga je voor langere tijd op pad, en wil je extra bagage meenemen is de toerfiets de beste optie. De gravelbike is jouw ideale tweewieler als je voor snelheid gaat. Over het algemeen geldt dat ze alle drie beschikken over stevige banden, het eenvoudig is om extra bagage meenemen met behulp van fietstassen en je genoeg snelheid hebt om de nodige aantal kilometers af te leggen. De racefiets is, vanwege de dunne banden en weinig ruimte voor bagage, de minst gebruikte fiets voor bikepacking
De juiste fietstassen voor Bikepakking
De truc van bikepacking is om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen: alleen het noodzakelijke mag mee op de trip, zodat je zo snel mogelijk kunt gaan en niet te snel uitgeput bent. De ideale fietstassen om mee te nemen zijn de stuurtas, de frametas en de zadeltas. Het is voor iedereen persoonlijk waar je voorkeur naar uitgaat: heb je liever dat het gewicht voor of achter zit? Als je een trekkingfiets hebt met een rack achterop, kun je daar uiteraard ook fietstassen aan vastmaken.
De rest van je uitrusting
Behalve een set droge kleding en een warme trui, zijn er nog enkele benodigdheden die je bij je moet hebben tijdens je avontuur in de wildernis. Zorg er ten eerste voor dat je altijd genoeg water bij je draagt. Bevestig hiervoor een bidon op je voorvork. Daarnaast is het van belang om voldoende eten bij je te hebben – lees hier alles over sportvoeding tijdens het fietsen – en een lichtgewicht kooktoestel. Voor de avond heb je een tent, een slaapzak en een matje nodig, en een hoofdlamp of zaklamp. Vergeet ook niet een reperatiekid en gereedschap mee te nemen, zodat je een lekke band of andere problemen direct kunt aanpakken.
Bron: Bikester