Fietsroute Gemeente Zelhem.

(0)

Zelhem,
gelderland,
Nederland
Fietsroute Gemeente Zelhem

Knooppunten

03
02
01
72
73
74
22
08
09
07
10
06
04
43
41
03

Fietsroute Gemeente Zelhem.

De Gemeente Zelhem, gelegen in de hart van de Achterhoek, biedt een microcosmos van de diversiteit en schoonheid die kenmerkend zijn voor deze regio in Nederland. Met maar liefst zes verschillende landschapstypen binnen haar grenzen. Vormt deze gemeente een rijke tapestry van natuurlijke en culturele geschiedenis. De Fietsroute Gemeente Zelhem door Gemeente Zelhem is een avontuurlijke verkenning door vier van deze unieke landschappen. Elk met hun eigen karakter en verhaal.

De Fietsroute Gemeente Zelhem begint met de doortocht door de groene landgoederenzone. Een gebied waar het natuurlijke landschap en menselijke invloeden naadloos in elkaar overgaan. Deze zone gekenmerkt door zijn statige landgoederen omgeven door uitgestrekte bossen en sierlijke tuinen. Biedt een inkijkje in het rijke verleden en de aristocratische levenswijze die eens prevalent was in deze regio. De landgoederen dienen niet alleen als getuigen van historische rijkdom. Maar ook als belangrijke natuurbeschermingsgebieden die bijdragen aan de biodiversiteit van de Achterhoek.

Vervolgens voert de route u door het grootschalige essenlandschap. Een getuigenis van de eeuwenoude agrarische praktijken die het gebied hebben gevormd. De essen zijn verhoogde akkercomplexen die door mensenhanden zijn opgeworpen om de vruchtbaarheid te verbeteren. Dit landschap met zijn open velden omringd door hagen en bomen. Illustreert de harmonie tussen mens en natuur en de duurzame landbouwmethoden die generaties lang zijn doorgegeven.

De Kampen

De kampen, kleine verhogingen in het landschap, vertegenwoordigen een ander uniek aspect van de Achterhoekse landschapsvorming. Deze natuurlijke of door mensen gemaakte verhogingen boden bescherming tegen wateroverlast en waren vaak de locaties voor de eerste nederzettingen. Fietsend door deze gebieden krijgt men een gevoel van de strijd en de vindingrijkheid van de vroege bewoners van de regio om een bestaan op te bouwen in harmonie met de natuurlijke omstandigheden.

Het jonge ontginningslandschap, ontstaan uit de transformatie van heide en veen na 1920, toont de continue evolutie van het landschap onder invloed van menselijk ingrijpen. Landgoed ’t Zand, een gebied dat u tussen knooppunt 72 en 73 doorkruist, is een prominent voorbeeld van deze ontginningen en biedt nu een habitat aan een diversiteit van flora en fauna.

Bijzondere culturele landmarks langs de route, zoals De Tolhut bij knooppunt 8 en Boerderij Quatre Bras bij knooppunt 4, verrijken de reis met verhalen uit het verleden. De Tolhut, reeds in 1500 genoemd, herinnert aan de tijd dat reizigers tol moesten betalen voor hun doorgang, terwijl Quatre Bras diende als een rustplaats voor paardenkopers op weg naar markten.

Fietsroute Gemeente Zelhem

De Fietsroute Gemeente Zelhem vervolgt door natuurgebied de Heidenhoeksevloed, een gebied van natuurlijke schoonheid en rust, en door het karakteristieke Kampenlandschap na knooppunt 11, waar het unieke karakter van de Achterhoekse landschappen nogmaals benadrukt wordt.

Deze fietstocht door de Gemeente Zelhem biedt niet alleen een fysieke reis door uiteenlopende landschappen, maar ook een reis door de tijd, waarbij elke pedaalslag de lagen van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van de Achterhoek onthult. Het is een uitnodiging om te vertragen, om je heen te kijken, en de rijke tapestry van dit unieke deel van Nederland te waarderen.

U fietst tussen knooppunt 72 en 73 over Landgoed ’t Zand. Wat behoort tot de jonge heideontginningen.
Bij knooppunt 8 komt u langs De Tolhut. Een boerderijherberg die al in 1500 wordt genoemd voor het innen van tol van passanten.
Boerderij Quatre Bras van voor 1800 vind u bij knooppunt 4. een pleisterplaats voor paardenkopers uit Duitsland op weg naar de paardenmarkt in Hengelo.
Verder fietst u door natuurgebied de Heidenhoeksevloed en na knooppunt 11 door een karakteristiek Kampenlandschap.

Reviews Fietsroute Gemeente Zelhem.!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute Gemeente Zelhem.
Doctor Grashuisstraat 28-30
7021 CL
Zelhem
gelderland
Nederland
GPS 52.00667,
6.34861
Fietsroute Gemeente Zelhem kaart

Route informatie: Fietsroute Gemeente Zelhem.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 30 km.
Duur van de route: ca. 2:09 uur.
Hoogste punt route: ca. 26 Meter.
Laatste update: 15 February 2024
Totale aantal weergeve: 2835

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute