vrijdag 8 december 2023

Fietsroute het Leenderbos.

,
Noord-Brabant,
Waalre

Knooppunten

No data was found

Fietsroute het Leenderbos.

Fietsroute het Leenderbos, onder de rook van Eindhoven.

Wie door de gehuchten Loon, Achtereind of de Heuvel fietst, kan zich moeiteloos voorstellen hoe het gebied er zo’n 2000 jaar geleden uitzag.
U fietst door de beekdalen van de Tongelreep en de Dommel.
Het zuidelijke deel van de route fietst u door het stille Leenderbos.

Het Leenderbos maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux. Het is eigendom van Staatsbosbeheer en is ongeveer 14000 ha groot. Het bestaat voornamelijk uit naaldbos, dat oorspronkelijk vooral als mijnhout dienst deed.

Het Leenderbos en Groote Heide vormen een uitgestrekt natuurgebied op een aaneengesloten zandrug tussen Eindhoven en het Belgische Achel. Het bestaat overwegend uit naaldbossen en heidevelden.

Het Leenderbos is aangelegd als ontginningsbos op de Groote Heide in de jaren 30 van de 20e eeuw, als werkverschaffingsproject. Uit deze episode is nog een houten werkkeet bewaard gebleven. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak is het bebossingswerk gestopt, waardoor het heidegebied Groote Heide gespaard bleef. Op de grens van bos en heide werd nog een zogeheten tobhut nagebouwd, welke in gebruik was ten behoeve van de valkenvangst, waarin de inwoners van Valkenswaard gespecialiseerd waren.

Kenmerkend voor het bos zijn de licht gebogen dreven, daar waar de meeste ontginningsbossen de dreven in een dambordpatroon hebben aangelegd. Hiernaast werden een aantal vennen, met hun omgeving, gespaard, en wel de Galberg, de Hasselsvennen, het Klein Hasselsven en het Dorven.

Fietsroute foto-impressies

Extra informatie

Adres van het startpunt.

Fietsroute het Leenderbos.
Heikantstraat
Waalre
Noord-Brabant
GPS ,

Route informatie: Fietsroute het Leenderbos.

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 38 km.
Duur van de route: ca. 2:35 uur.
Hoogste punt route: ca. Meter.
Laatste update: 17 February 2016

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina defietssite.nl/fout-in-fietsroute/

Fietsvriendelijke locaties langs de route.