Fietsroute Noorderpark

(0)

Hollandsche Rading,
utrecht,
Nederland
Fietsroute Noorderpark

Knooppunten

99
92
91
05
61
47
48
49
27
28
30
29
20
99

Fietsroute Noorderpark

Fietsroute Noorderpark.

De fietsroute Noorderpark biedt een prachtige gelegenheid om de rijke geschiedenis en de natuurlijke schoonheid van het veenweidegebied ten noorden van Utrecht te ontdekken. Dit landschap, gekenmerkt door weilanden, sloten, veenplassen, moerassen en lintdorpen, vertelt het verhaal van een gebied dat door de eeuwen heen is gevormd door zowel natuurlijke processen als menselijk ingrijpen.

Een eeuw geleden lag tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug een uitgestrekt, ongerept veengebied. De ontginning van dit gebied, gestart vanaf de oevers, heeft het landschap ingrijpend veranderd. De route voert langs de resultaten van deze ontginningen, zoals te zien is tussen Hollandsche Rading en Groenekan, waar uitgestrekte percelen van de veenontginning liggen.

Polder de Gagel, een onderdeel van deze route, is een moerasgebied dat een diversiteit aan habitats biedt, zoals open graslanden, moerasbos en veenheide. Dit gebied laat zien hoe de natuur opnieuw bezit heeft genomen van delen van het landschap die door menselijk handelen zijn gevormd.

De Breukeleveense Plas

De Breukeleveense Plas, ontstaan door rigoureuze afgravingen, en de Loosdrechtse Plassen, die nooit zijn drooggelegd uit vrees voor wateroverlast na inpoldering, zijn beide voorbeelden van hoe water een bepalende factor is in de vorming en het beheer van het landschap in deze regio.

Deze fietsroute door het Noorderpark laat zien hoe het landschap van het veenweidegebied door de tijd heen is geëvolueerd, van een ongerept veengebied naar een cultuurlandschap met een eigen identiteit en schoonheid. Het biedt fietsers niet alleen een kans om te genieten van de natuurlijke pracht van het gebied, maar ook om inzicht te krijgen in de complexe relatie tussen mens en natuur en de uitdagingen en kansen die deze relatie met zich meebrengt voor het behoud en beheer van dergelijke gebieden.

Vanaf het NS-station in Hollandsche Rading gaat u onder het snelwegviaduct door en start u bij knooppunt 99.

Reviews Fietsroute Noorderpark!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute Noorderpark
Dennenlaan 1
3739 KN
Hollandsche Rading
utrecht
Nederland
GPS 52.1774681,
5.1831004
Fietsroute Noorderpark kaart

Route informatie: Fietsroute Noorderpark

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 35 km.
Duur van de route: ca. 2:33 uur.
Hoogste punt route: ca. 6 Meter.
Laatste update: 25 February 2024
Totale aantal weergeve: 2168

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute