Fietsroute op Texel 2

(0)

Den Hoorn,
noord-holland,
Nederland
Fietsroute op Texel

Knooppunten

01
06
08
09
10
11
05
15
46
16
17
70
65
49
52
56
57
59
37
38
39
42
41
40
25
01

Fietsroute op Texel 2

Fietsroute op Texel 2, kronkelende wegen langs de Noordzee en het Wad.

Het landschap op Texel is rijk en divers. De Fietsroute op Texel 2 heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden. Nationaal Park Duinen van Texel beheert de zuidpunt van Texel, het gebied De Duinen tussen Den Hoorn en De Koog, De Dennen, De Slufter en De Muy.

De harde kern van het eiland wordt gevormd door de Hoge Berg die ligt tussen Oudeschild en Den Burg. Het is een lage stuwwal ontstaan in het Drenthestadium van het Saalien (de op een na laatste ijstijd). Het hoogste punt ligt op 15 meter boven NAP. Ondanks de bescheiden hoogte kan men van hier af het hele eiland overzien. Keileem komt hier dicht aan de oppervlakte. Dit vormt een harde, voor water ondoordringbare laag. Rond de percelen liggen zogenaamde tuunwallen. Dat zijn walletjes die uit plaggen zijn opgebouwd. Deze tuunwallen vormen samen met de glooiingen van het gebied een door velen gewaardeerd landschap. Het gebied is dan ook een landschapsreservaat. Op een helling van de Hoge Berg liggen ook het Doolhof, een bosje uit 1764, en de Zandkuil, Nederlands eerste insectenreservaat.

Een bijzonder fenomeen is De Slufter, een gebied binnen de brede duinketen aan de noordwestkant van het eiland, vol kreken en geulen, dat in open verbinding staat met de Noordzee. Het is ontstaan na de aanleg van de ‘Zanddijk’ tussen het Oude Texel en Eyerland in 1629 en verschillende mislukte pogingen westelijk hiervan de duinenrij te sluiten. Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee. Daardoor is slibvorming en verzilting ontstaan en moest de vegetatie zich aanpassen. Oostelijk van De Slufter ligt de Eijerlandse polder. Ertussen ligt de Zanddijk.

Reviews Fietsroute op Texel 2!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute op Texel 2
Noorder Haaks 1C
1797 SJ
Den Hoorn
noord-holland
Nederland
GPS 53.0059942,
4.7808039
Fietsroute op Texel 2

Route informatie: Fietsroute op Texel 2

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 36 km.
Duur van de route: ca. 3:06 uur.
Hoogste punt route: ca. 11 Meter.
Laatste update: 26 February 2024
Totale aantal weergeve: 2803

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute