Fietsroute op Texel 1

(0)

De Cocksdorp,
noord-holland,
Nederland
Fietsroute op Texel 1

Knooppunten

27
28
29
31
32
34
35
36
53
57
56
52
49
65
66
23
22
27

Fietsroute op Texel 1

Fietsroute op Texel 1, veredeld genieten op het schoonste waddeneiland.

Het landschap op Texel is rijk en divers. De Fietsroute op Texel 1 heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden. Nationaal Park Duinen van Texel beheert de zuidpunt van Texel, het gebied De Duinen tussen Den Hoorn en De Koog, De Dennen, De Slufter en De Muy.

De harde kern van het eiland wordt gevormd door de Hoge Berg die ligt tussen Oudeschild en Den Burg. Het is een lage stuwwal ontstaan in het Drenthestadium van het Saalien (de op een na laatste ijstijd). Het hoogste punt ligt op 15 meter boven NAP. Ondanks de bescheiden hoogte kan men van hier af het hele eiland overzien. Keileem komt hier dicht aan de oppervlakte. Dit vormt een harde, voor water ondoordringbare laag. Rond de percelen liggen zogenaamde tuunwallen. Dat zijn walletjes die uit plaggen zijn opgebouwd. Deze tuunwallen vormen samen met de glooiingen van het gebied een door velen gewaardeerd landschap. Het gebied is dan ook een landschapsreservaat. Op een helling van de Hoge Berg liggen ook het Doolhof, een bosje uit 1764, en de Zandkuil, Nederlands eerste insectenreservaat.

Een bijzonder fenomeen is De Slufter, een gebied binnen de brede duinketen aan de noordwestkant van het eiland, vol kreken en geulen, dat in open verbinding staat met de Noordzee. Het is ontstaan na de aanleg van de ‘Zanddijk’ tussen het Oude Texel en Eyerland in 1629 en verschillende mislukte pogingen westelijk hiervan de duinenrij te sluiten. Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee. Daardoor is slibvorming en verzilting ontstaan en moest de vegetatie zich aanpassen. Oostelijk van De Slufter ligt de Eijerlandse polder. Ertussen ligt de Zanddijk.

Reviews Fietsroute op Texel 1!

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Adres van het startpunt.

Fietsroute op Texel 1
Zanddijk 368
1795 KL
De Cocksdorp
noord-holland
Nederland
GPS 53.1313973,
4.8178143
Fietsroute op Texel 1 kaart

Route informatie: Fietsroute op Texel 1

Route Soort: knooppuntenroute.
Route lengte: ca. 37 km.
Duur van de route: ca. 3:04 uur.
Hoogste punt route: ca. 8 Meter.
Laatste update: 26 February 2024
Totale aantal weergeve: 2828

Fout in fietsroute ontdekt?

Geef het door op deze pagina: Fout in Fietsroute