woensdag 29 november 2023

Fietsroute Sleenerzand.

Het landschap in het hart van Drenthe kent volop variatie.
Bos, eeuwenoud boerenland, jonge ontginningen en een kanaal.
Deze fietsroute Sleenerzand komt er allemaal langs.

Toen de eerste mensen zich in het Sleenerzand, in het oosten van Drenthe, vestigden was het nog een oerwoud. Bewoners door de eeuwen heen lieten hun sporen na in deze stille bossen.

De kern van het Sleenerzand bestaat uit stille bossen die het domein zijn van tientallen vogelsoorten. Het zuidelijke deel is een oud stuifzandgebied, met hier en daar grillig gevormde jeneverbessen. Op sommige plaatsen doemt opeens een heideveldje of een onverwacht vennetje tussen het zand op.

De geschiedenis van het Sleenerzand is rijk. Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een oerwoud. Deze Trechterbekers, zo genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwden hunebedden van granieten zwerfkeien. Het hunebed De Papeloze Kerk is een mega-exemplaar, met een deksteen van 25.000 kilo.

Bijzonder is ook de Galgenberg, waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden. Gelukkig is het nog altijd stil in het Sleenerzand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *