Is motorrijden hetzelfde als fietsen?

Is motorrijden hetzelfde als fietsen?

Als je er kritisch over nadenkt, moet de eerste persoon die een motor aan een fiets toevoegde destijds een dwaas zijn geweest. Met zo’n bescheiden begin had niemand ooit verwacht dat motorfietsen de monsterlijke machines zouden blijken te zijn die onze snelwegen domineren. Motors hebben dan ook een blijvende plaats gevonden in de moderne samenleving. En voor nieuwe rijders is een van de meest voorkomende vragen of motorrijden hetzelfde is als fietsen. Hoewel deze twee vormen van persoonlijk vervoer erg op elkaar lijken, zijn er aanzienlijke verschillen in de manier waarop ze worden bereden. Zit je erover na te denken om een motor aan te schaffen waarna een motorverzekering vergelijken en afsluiten nodig is? Lees dan eerst dit artikel!

Belangrijkste verschil tussen motorfiets

Tot op zekere hoogte volgt motorrijden dezelfde principes als fietsen. Het belangrijkste verschil is dat je met een motorfiets bepaalde handelingen moet vermijden die normaal zouden zijn als je op een fiets zou rijden, en veel meer aandacht moet besteden aan een aantal andere details. Als je bijvoorbeeld met je motor over een bochtige weg rijdt, moet je je concentreren op de richting waarin je gaat in plaats van op wat er recht voor je ligt. De wind kan een ongeluk veroorzaken als je niet voorzichtig genoeg bent.

Motorfietsen zijn ook nog eens zwaar en daardoor moeilijker te besturen dan fietsen. Als je op je motor door een bocht rijdt, moet je met je lichaam leunen zonder het stuur te veel te bewegen. Zo behoud je je gewicht op de fiets. Als je te veel in de bocht leunt, kun je uiteindelijk omvallen. Als je daarentegen door een bocht fietst, kun je het stuur bewegen en toch de fiets onder controle houden zonder te vallen. Fietsen zijn lichter, dus het sturen of draaien van het stuur terwijl je een bocht maakt is relatief makkelijker in vergelijking met een motorfiets.

Snelheid motorfiets.

Een ander belangrijk verschil tussen motorrijden en fietsen is de snelheid. Afhankelijk van het type motor van je motorfiets, kun je hoge snelheden bereiken van veel meer dan 100 kilometer per uur. Fietsen daarentegen hebben geen motoren, wat betekent dat de snelheid afhangt van de kracht van je benen. En hoe sterk je ook bent, je kunt nooit het vermogen van gas- of elektrisch aangedreven motoren evenaren. De grens van 100 kilometer per uur zul je dan ook nooit al fietsend bereiken.

Een gebied waar de rijtechniek van een motorfiets bijna hetzelfde is als die van een fiets, is het remmen van de tweewielers. Je hebt meer vaardigheden nodig bij het remmen op een motorfiets, maar ze volgen hetzelfde principe. In principe moet je ten minste 70 procent van je remkracht op het voorwiel uitoefenen en de rest juist op het achterwiel. De reden hiervoor is dat de gewichtsoverdracht de balans van de fiets of motorfiets van het achterwiel naar het voorwiel verschuift. Met andere woorden, het voorwiel moet meer belasting aan. Als je het voorwiel remt, kun je de controle over het stuur verliezen en vallen.