Let hierop bij het kopen van een e-bike!

Let hierop bij het kopen van een e-bike!

Elektrische fietsen – of e-bikes – zijn enorm populair geworden en het is geen wonder waarom! Met e-bikes kun je heuvels op, langer woon-werkverkeer mogelijk maken en moeiteloos langs andere fietsers cruisen tijdens je zondagse rit. Bovendien stellen ze fietsen open voor bredere leeftijdsgroepen en demografische groepen, waardoor het aantal fietsen in onze straten toeneemt. En ze zijn ook nog eens leuk. Helaas kan het wel lastig zijn om een elektrische fiets te kopen doordat er zoveel opties zijn. Om een goede keuze te kunnen maken, kun je de onderstaande aspecten overwegen. Vergeet niet om na je aankoop een fietsverzekering af te sluiten voor je nieuwe e-bike!

Bereik e-bike

Meestal is het onwaarschijnlijk dat je batterij leeg raakt – als je volledig opgeladen begint – tijdens een normale reis. Wel is het ‘bereik’ van je e-bike – of de totale afstand die je kunt rijden voordat je je fiets weer moet opladen – belangrijk bij het opladen. Hoe groter je bereik, hoe minder je je batterij hoeft op te laden. Dit is waar Watt-uren (wh) binnenkomen om te spelen. Als je een 300w-motor hebt die wordt gevoed door een 300wh-batterij, zou deze op papier binnen een uur leeg zijn op vol vermogen. In de praktijk zijn er veel meer variabelen. Ten eerste zal de batterij nooit de hele tijd op vol vermogen werken, het is waarschijnlijker dat je verschillende modi gebruikt. Bovendien kunnen het gewicht van de berijder, het terrein waarop je rijdt en zelfs het weer van invloed zijn op het bereik dat je van de accu haalt.

Prijs e-bike

E-bikes zijn niet langer een luxeproduct en daardoor in prijs gedaald. Als je een forenzenfiets op instapniveau wilt, kun je nu hybride elektrische fietsen krijgen voor zo’n duizend euro. Hoewel dit misschien nog steeds hoog klinkt, zijn de kosten toch al flink gedaald door de jaren heen. Uiteindelijk zal de prijs worden bepaald door hoeveel je denkt de fiets te gebruiken en natuurlijk je budget. Topmodellen voor racefietsen en mountainbikes worden waarschijnlijk gemaakt van koolstofvezel en andere hoogwaardige materialen. Deze wegen misschien minder en presteren beter, maar ze kosten veel meer. Eventueel zou je misschien ook nog gebruik kunnen maken van een regeling van je werknemer om geld te besparen bij het kopen van je elektrische fiets.

Gewicht

Om de impact die het gewicht kan hebben te begrijpen, is het de moeite waard om terug te denken aan het beoogde gebruik van je e-bike, plus je rijstijl. Als je een wegrenner bent die in groepen wil rijden, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een lichtere fiets. Dit is een gebied waar, ondanks de extra motorondersteuning, het gewicht nog steeds de prestaties en het rijgedrag van de fiets zal veranderen. En als je toch wat heuvels wilt aanrijden zonder de motor, laat je je niet tegenhouden door het gewicht. Realistischer is dat het gewicht van de fiets een groter effect zal hebben als je niet op de e-bike rijdt. Als je je fiets een trap op moet, in en uit drukke treinen, of zelfs op een rek in je auto, zal het extra gewicht moeilijk te beheren zijn van dag tot dag.